Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева
"Държавата влезе в сложна схема по овладяване на "Дунарит", пише в заглавие на първата си страница "Капитал дейли". Изданието цитира думи на министъра на икономиката Емил Караниколов, който казва, че вече се работи за изкупуване на всички кредити на дружеството, с цел да "не се поиска процедура по несъстоятелност и да не се започне разпродажба на активи, което би довело до сътресения".

Изданието посочва още, че от представените документи е станало ясно, че по сложна верига цесии дружеството към икономическото министерство е купило срещу 47 млн. лв. най-голямото вземане към завода, което започва живота си с цесия на Едоардо Миролио да спаси депозитите си в КТБ и преминава в ръцете на офшорка, свързана с депутата Делян Пеевски, за да стигне до самата КТБ. Така в един от най-оплетените казуси за овладяване на отломките от някогашната империя на фалиралата банка на Цветан Василев официално влиза държавата на мястото на основния враг на банкера – Делян Пеевски, коментира още "Капитал дейли".

Вестник "Сега" допълва по темата, като цитира адвоката на банкера Цветан Василев, който заявява, че "не е лошо управляващите понякога да четат Конституцията, където пише, че частната собственост е неприкосновена".

"България е на второ място в Европа по издирвани бандити с червена бюлетина в Интерпол", е показала проверка на вестник "24 часа". Изданието уточнява, че търсим 75-има престъпници, от които 51 са българи. Румъния ни води със 101, а 28-милионна Полша е обявила публично само 21.

"Тъп закон арестува 300 камиона", пише вестник "Труд". По информация на всекидневника товарните автомобили, повечето взети на лизинг, са спрени за по 3 месеца заради нарушение на въведени заради ремонти временни ограничения на движението. Принудителната административна мярка се налага на 21 януари тази година и нанася щети, жалват се превозвачи. Те не могат да докажат пред КАТ, че са предупредили шофьорите си, допълва още "Труд".

"Всяка четвърта везна ни удря в грамажа", съобщава вестник "Монитор", като се позовава на данни на  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. За 29% от общия брой проверени везни, е установено, че не отговарят на законовите изисквания, като 90 от тези везни не са предназначени за търговски цели, защото не са от одобрен тип, допълва още "Монитор".

Проверка на вестник "Телеграф" показва, че раницата, която трябва да носи първокласникът, тежи 8 кг, без в това да се включва екипът по физическо. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32