Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Отворихме границата, за да помогнем в извънредна ситуация, но сега трябва да търсим други решения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия постъпи правилно като отвори вратите си за бягащи от война през 2015 година. Сега обаче трябва да помислим за дългосрочно решаване на проблемите в държавите, от които идват тези хора, за да имат шанс те да се върнат или да останат в родината си. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на първата си за годината голяма пресконференция пред журналисти в Берлин. На въпрос дали тя е „канцлерът на културата на приемане“ или „канцлерът на капсулирането“, Меркел отговори: Не работя с такива понятия. Отворихме границата, за да помогнем в една извънредна ситуация и това бе правилно, но сега трябва да потърсим други решения.

Не може да се оставим да бъдем изнудвани от каналджии и трябва да прекратим нелегалната имиграция. Работим върху възможност да се преценява шансът за получаване на статут в Европа в пунктовете в Либия. Но и не може просто да се капсулираме и да се правим, че не се случва нищо. Европейците могат да живеят в мир и охолно, само ако поглеждат извън дувара си и се ангажират с икономическото развитие и сигурността и на съседните си региони, заяви тя.

Германският канцлер ще настоява за запазване на граничния контрол в Шенгенското пространство, съобщи Франс прес. Пред репортери тя e заявила, че граничните проверки са все още необходими. Меркел ще обсъди въпроса с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в сряда. Проверките по вътрешните граници бяха въведени преди две години от властите в Германия и още пет държави по време на масовия приток на имигранти.  През май тази година Европейската комисия призова премахването им да стане най-късно през ноември.

Меркел критикува остро държавите-членки на ЕС, които не приемат решението на общността за солидарно разпределение на бежанци. Не може да искат солидарност от Европа само за случаите, в които това е в тяхна изгода, заяви тя и призова да не бъдат изоставяни в нуждата Италия и Гърция – страните с най-голям наплив на бежанци в момента. Канцлерът потвърди ангажимента на Германия да приеме още 20 000 бежанци от Сирия и Йордания, чакащи в момента в Гърция и Италия. Обясни също, че е възможно да бъдат приети и бежанци от Либия. Важно е обаче да се работи по програми за подпомагане на икономическото развитие на страните в Африка, за да се спре бежанския поток от там. Младите хора от африканските държави трябва да виждат шанс в родината си, заяви тя.

На въпрос как ще се развиват отношенията с Турция и има ли шанс за освобождаване на задържаните по политически причини 10 германци там, Меркел отговори:

Бих искала да имаме по-добри отношения с Турция, но реалността е друга. Правителството прави всичко възможно, за да освободи германските граждани, арестувани по политически причини там, но това засега е много трудно.Отговорът засега е в ограничаване на икономическите връзки и предупреждение към пътуващите.

Меркел не изключи възможността Германия да приеме предложението на Франция за един общ финансов министър на страните с обща валута, а в бъдеще дори и за общ бюджет. Преди това обаче трябва да се осъществи докрай плана на германския финансов министър Волфганг Шойбле за превръщане на Европейския спасителен фонд за стабилизация в общ европейски валутен фонд. Той може да бъде база за бъдещата финансова и икономическа интеграция, каза канцлерката.

Меркел бе необичайно остра и по отношение на полското правителство и неспазването на правовия ред. Това е сериозна тема, тъй като на правовия ред се гради и сътрудничеството в целия ЕС. Искам добри отношения с Полша, но няма как да премълчаваме очевидни нарушения, само и само за да се задържи целостта на общността. Да се откажем от правовия ред в името на задържането на този ЕС в момента, означава да се откажем всъщност от ЕС, заяви тя.

В момента Еврокомисията е завела няколко процедури срещу Полша, които могат да завършат с фактическото отнемане на правото ѝ на глас. За това обаче ще е необходимо единодушно гласуване сред останалите 27 членки. Друга възможност, която се дискутира е, страни-членки, неспазващи европейските принципи, да бъдат лишавани от еврофондове.

На въпрос на руска журналистка дали би вдигнала санкциите срещу Москва и наистина ли вярва, че Русия ще анексира балтийските държави, канцлерката заяви: Санкциите ще бъдат отменени, когато вече не са необходими. За началото на учебната година страните в конфликта в Източна Украйна са се ангажирали да спазват примирие. Ако всички условия по споразуменията от Минск бъдат изпълнени, то тогава има шансове да се прекратят и санкциите, каза тя. Анексирането на Крим противоречи на международните закони, подчерта Меркел.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32