Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата „Всех Святих“ отново отвори врати в Русе, благословена лично от българския патриарх Неофит

| обновено на 10.09.17 в 15:35
Църквата „Всех Святих“ отвори врати в Русе, благословена лично от българския патриарх Неофит. На церемонията присъстваха свещеници от Русия и Румъния, както и премиерът Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Осветен беше възстановеният храм "Всех Святих" в Русе. Близо 20 години продължиха усилията да бъде издигната отново църквата, построена от Едуард Винтер в края на XIX век и съборена от комунистическата власт през 1975 година. Гости на освещаването бяха патриарх Неофит и премиерът Бойко Борисов

Първото официално посещение на Негово Светейшество патриарх Неофит в Русе, където той близо 20 години бе митрополит, се състоя при освещаването на възстановената църква "Всех Святих": 
Слава Богу, че е факт - pаслужава и Русе, и Светата ни Църква този успех. Пожелавам и на вас да бъдете днес много радостни и честити и да благодарите Богу, че всички светии са отново наши покровители. За много години!

През миналата година Министерският съвет отпусна 250 000 лева за довършването на храма, построен с дарителски средства, и затова премиерът Борисов бе сред официалните гости: 
Така разбирам аз и моите колеги помощта към и образованието, и религията -  така че ремонтираме и джамии, но строежът на нови църкви и манастири, възстановяване на тези, които са били разрушени - виждате, показваме ги.

********
На външен вид църквата наподобява съборения за една нощ по нареждане на Градския народен съвет едноименен храм - това става на 26 октомври 1975 година, а на негово място тогава е издигнат Пантеонът на възрожденците. В Русе винаги е имало интерес от възстановяването на църквата. Съществува и мит, че след нейното разрушаване вървят много неблагополучия в живота на града.

Почти 20 години продължават усилията храмът да бъде възстановен. Основният камък на съвременната църква е положен символично през 1998 г. от покойния вече патриарх Максим. Началото на същинския строеж е поставено през 2007 година, като се разчита основно на дарения. В кампанията се включват стотици русенци, всеки според възможностите си. За целта е създадено и сдружението "Всех Святих", като за негови съпредседатели са избрани Русенският митрополит Неофит, сега български патриарх, и тогавашният кмет на града Божидар Йотов

На 20 февруари миналата година, в деня на честванията по повод на 138 години от Освобождението на Русе, на тържествена церемония сдружението предава собствеността на храма "Всех Святих" на Русенската митрополия - в лицето на сегашния Русенски митрополит Наум. По-късно същата година Министерски съвет отпуска 250 000 лева за довършването на църквата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32