Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Матилда" е най-разпознаваемата книга на Роaлд Дал, твърди Здравка Георгиева

Здравка Георгиева

Датата 13 септември е ключова за феновете на "Матилда", "ГДВ", "Чарли и шоколадената фабрика", "Вещиците"...

Причината?

Тогава се навършват 101 г. от рождението на Роалд Дал,  за когото твърдят, че е разказвач №1 в света. По този повод Ви срещаме със Здравка Георгиева. За втора поредна година тя е инициатор за отбелязване на годишнината от рождението на Роалд Дал във Варна.

Как ще премине денят на Роалд Дал във Варна?

- Тази година събитието ще бъде само на самия ден - в сряда, на 13 септември. За разлика от миналата година, когато имахме почти цяла тематична седмица - три поредни дни с прожекции, а на четвъртия ден организирано посетихме и премиерата на "ГДВ" ("Големия дружелюбен великан" - бел. м.). Беше прекрасна седмица и решихме да го превърнем в традиция.

Какво предвиждате за самия ден 13-ти септември?

- Отново имаме торта, още по-голяма от миналогодишната. Очакваме повече деца. Освен тортата пак ще има прожекция. Тя ще е на филма "Големия дружелюбен великан", който както казах излезе миналата година. По-късно ще има забавни занимания, които ще са свързани с книгите на Роалд Дал.

Кога започвате?

- Започваме в 14 ч. и ще приключим горе-долу към 18 ч.

От около 10 години Роалд Дал е част от задължителната литература на българските деца. Това увеличава ли интереса към него?

_ Не мога да кажа дали това е провокирало по-голям интерес към него, но това, което съм забелязала е, че когато кажа Роалд Дал и всички казват "А, Матилда...". Явно, това е книгата, която е и в задължителната литература за четене. Забелязала съм, че повечето деца са чели книгата.

Как звучи Роалд Дал на английски език?

- Страхотно. Снощи пак си го препрочетох.

Това, което искам да кажа и което е интересното е,че миналата година излезе филма, режисиран от Стивън Спилбърг, а тази година интересното, което горе-долу съвпада с рождението на Роалд Дал е, че на 7-ми септември на световния пазар излезе ново издание на книгата Billy and the Minpins, която не е преведена на български затова не е позната тук в България. Тя е издавана и преди, но това ново издание е илюстрирано от любимия илюстратор на Роалд Дал - Куентин Блейк. Той е човекът, който е илюстрирал всичките му романи. Рисунките му са много разпознаваеми. Всеки може, ако желае, да си купи книгата с тези илюстрации.

Цялото интервю със Здравка Георгиева, чуйте в звуковия файл:



Ако желаете да чуете как звучи последната издадена книга на Роалд Дал на английски език, която всъщност е и последната написана от него детска книга, преди смъртта му през 1990 г., може да го направите като последвате линка.

Също там може да видите и част от илюстрациите на Куентин Блейк.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00