Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ публикува за обществено обсъждане промени в Закона за ДДС

МФ предлага отпадане на отстъпката при данъчните декларации, подадени по интернет

Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите предлага от догодина да отпадне петпроцентната отстъпка при довнасяне на данъка, ако годишната данъчна декларация за доходите е подадена по интернет. Това предвиждат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Финансовото министерство е публикувало за обществено обсъждане промени в Закона за ДДС. В заключителните разпоредби на проекта се предлагат и промени в останалите данъчни закони.

Промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат от догодина самоосигуряващите се лица да подават годишната си данъчна декларация само по интернет. Предлага се от 2018-а година да отпадне предвидената в момента отстъпка от 5 процента върху данъка за довнасяне при подаване на годишната данъчна декларация за доходите по електронен път. Местните физически лица вече ще могат да декларират придобитите през годината необлагаеми доходи, получено имущество по наследство и дарение. Целта е да се облекчи работата при проверки при съпоставянето на имуществото, което лицата са придобили през годината, и декларираните от тях доходи.

Предлагат се промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Заради зачестилите случаи, при които митничари откриват в куриерски и пощенски пратки незаконни акцизни стоки, като тютюн за пушене например, от догодина пощенските оператори ще бъдат задължени да изискват от подателите да декларират, че изпращаните акцизни стоки са с платен, начислен или обезпечен акциз, както и че стоките са с бандерол, ако това е задължително. В момента ако митническите органи открият акцизни стоки без бандерол или без платен акциз в обектите на куриерските фирми, се налага наказание на лицето, което ползва обекта, а не на подателя или получателя на пратката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32