Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С по-малко документи ще се кандидатства за помощи за деца

С по-малко документи ще се кандидатства за семейни помощи за деца и за помощи по Закона за закрила на детето. Правителството предлага облекчаване на процедурите с промени в различни нормативни актове.

При кандидатстване за всички видове семейни помощи няма да се изисква удостоверение за раждане на детето. Отпада изискването да се представя удостоверение за семейно положение. Дирекциите за социално подпомагане ще получават необходимата информация за отпускане на помощите по служебен път. Вече няма да е необходимо и копие от влязло в сила съдебно решение за развод. Документът ще се изисква само в случаи, в които информацията не може да бъде получена по служебен път.

С по-малко документи ще се кандидатства и за помощи по реда на правилника за прилагане на Закона за закрила на детето. Отпада изискването кандидатите за приемни родители да представят документ, че не получават месечни социални помощи. Кабинетът прие и промени в данъчните закони, които намаляват административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Намалява се административната тежест за работодателите при наемане на работници от държави, извън Европейския съюз. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция, одобрени от правителството.

Работодателите вече няма да представят в Агенцията по заетостта документи за регистрация на фирмата и удостоверение за актуално състояние, а информацията ще се набавя по служебен път.

Таксиметровите шофьори няма да полагат изпит при удължаване срока на валидност на удостоверенията им, предвиждат промени в Закона за автомобилните превози. Условието е заявлението за преиздаване да бъде подадено две седмици преди да изтече валидността на документа.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32