Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тамбуристът Владимир Владимиров свири в албуми на израелската звезда Идан Райхел

Владимир Владимиров
Снимка: Emran Mahmud

В една от летните вечери ви срещнах с тамбуриста и диригент Владимир Владимиров, който преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Той беше гост в поредицата предавания „Срещи в 7/8”, в които популярни изпълнители от българската фолклорна сцена говорят за любимата си музика.

От Румен Сираков до Идан Райхел – музикалният избор на тамбуриста и диригент Владимир Владимиров

Тамбурата винаги е била второто му "аз”. Затова никак не бях изненадан, когато ми изпрати заглавията, които да включим в предаването. И съвсем естествено начало: Румен Сираков и неговата емблематична пиеса „Дидината”: „Това е първата пиеса, която научих от Румен Сираков. Спомням си във фонотеката на музикалното училище в Котел, в едни малки кабинки, слушах с часове неговата плоча. След това на 70-годишния му юбилей в БНР – София редица колеги изпълняваха пиеси на Румен. На мен се падна честта да изпълня точно „Дидината”. Обичам я тази пиеса! С Румен Сираков се срещнах за първи път в Сунгурларе на конкурса на тамбуристите, той беше жури там. Човек с широка душа, приемаше радушно особено тамбуристите. Така прие и мен, имахме хубави моменти с него.”(...)

Владимир ВладимировПоследваха интересни истории около музиката още на Недялка Керанова, Иво Папазов, Красимир Станев, Ангел Димитров, Недялко Недялков, Пейо Пеев, Банко Минчев, Милчо Василев, Елка Вълчева и Атешкан Юсеинов... до Таксим трио от Турция и Идан Райхел от Израел. И точно тук беше за мен изненадата да науча, че Владимир Владимиров заедно със свои колеги е участвал в албуми на израелския певец и музикант. "Идан Райхел е звезда в Израел. Неговият проект Idan Raichel Project показва нещо много особено, което в днешно време при нас остава на заден план. Той е събрал различни музиканти – израелци, араби, цветнокожи, които без значение от религия или цвят на кожата правят вълшебство на сцената. Имах възможността, когато пътувах с „Мистерията на българските гласове” да се запозная лично с него в Иразел. Така се случи, че по това време, през 2010-а година, той записваше албум. Покани ни с моите колеги Тодор Бакоев (гъдулка), Васко Василев (кавал) и аз с тамбурата да вземем участие в две негови парчета в албума. Интересното беше, че когато се разделяхме тогава той каза: „Аз ще дойда в България и пак ще ви се обадя, и пак ще свирим заедно!” Обаче мина доста време, ние почти бяхме забравили. Знаехме, че албумът е излязъл, слушахме пиесите с наше участие.

Васил Василев, Владимир Владимиров, Борислав Гълъбов и Идан Райхел преди концертНо миналата година лятото той се свърза с нас чрез импресариото на „Мистериите”, понеже беше планирал да дойде в София. И попита дали пак може да се включим в две негови пиеси. Естествено се отзовахме с голямо желание. Тъй като Тодор Бакоев замина да живее в Швеция, поканихме Борислав Гълъбов – също един виртуозен млад гъдулар. Записахме пиесите в Бояна студио в София, а след това се оказа, че Идан ще прави концерт на 17 септември в столицата. Покани ни и за този концерт. Досегът до такива звезди ти отваря очите за много неща! Как се прави шоу, как се прави музика, как да си представиш на сцена творчеството."

Цялото предаване чуйте в прикачения файл


ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 11 юни със Светлана Вълкова

100 години Варненски драматичен театър: ерата Стоян Камбарев „В паралелни светове” – ретроспективна изложба на Тодор Игнатов – художникът на Театъра "Косачи" във Варненския куклен театър - вечният кръговрат на живота "Шибил" - кино на сетивата търси духа на Йовков Как се става зограф? – Росен Германов с изложба икони С „Карузо Гала” започва „Опера в..

публикувано на 11.06.21 в 13:25
Аспарухов мост

НОВИЯТ ДЕН на 11 юни с Мариела Димитрова

Какво се случва около Трета буна на Алея първа във Варна, където има премахване на растителност и строителна техника? Репортаж по сигнал на наш слушател в 8.15 часа. И по още един сигнал в 8.20 часа - оказва се, че мнозина варненци плащат за синя зона в курорта „Св.Св.Константин и Елена” като изпращат есемес до синята зона във Варна, а..

публикувано на 11.06.21 в 06:29

"На светло" на 10 юни 2021 г. със Сияна Спиридонова

Проследяваме хронологичния обзор на инцидента от вчера. Подробности за операцията по търсене и спасяване на пилота на МИГ-29. Следим и провеждащия се край Варна национален семинар на тема "Осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд". Писателят Бойко Беленски ще представи двата си исторически романа - „Да каже нявга народът”,..

публикувано на 10.06.21 в 13:55
Chart

#636 ТОП 20 (11.06.2021-18.06.2021)

публикувано на 10.06.21 в 08:53

НОВИЯТ ДЕН на 10 юни с Иван Барбов

Навръх Спасовден, на който празнуват хлебопроизводителите и сладкарите ще ви заведем до Вълчи дол във фурната на Димчо и Даниела Димови, които са отдали живота си на благородната професия. За безопасните условия на труд в пандемичните времена – разговор с Валентина Милева, ръководител на Издателство „Труд и право“. След 9.00 часа..

публикувано на 10.06.21 в 05:56
Стара Варна

НА СВЕТЛО на 9 юни с Валерия Василева

Държавен архив – Варна отбелязва Международния ден на архивите с традиционните награди за приятели на архива, дарители и редовни читатели. Приемът след основно образование в Професионалната техническа гимназия - Варна, чиито ученици са абсолютни победители с първо, второ и трето място на 37-а Национална олимпиада по техническо..

публикувано на 09.06.21 в 12:43

"Море и бряг" с Валери Великов, на 9 юни

Българската морска камара поиска от правителството моряците да бъдат признати за ключови работници. "Tъй като досега не получихме подкрепа от предходното правителство, се обърнахме към министър-председателя, г-н Стефан Янев, от когото поискахме съдействие да бъдат признати моряците и други морски специалисти като ключови работници. Независимо,..

публикувано на 09.06.21 в 08:30