Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надпис на български на 400 километра от Отечеството

Чували ли сте поговорките  „Българин без земя е като риба без перки" и  "Българин без земя е като къртица без нокти"?

Използват ги нашите сънародници от Бесарабия, които от векове живеят там. На 29 октомври е Денят на бесарабските българи, които отбелязват 179 години от строителството на  трипрестолния храм „Свето Преображение Господне“, открит официално през 1838 година в Болград.

Историческата справка показва, че българско етническо присъствие в Бесарабия датира от ранното Средновековие. Но значителното българско присъствие е от края на 18 и началото на 19 век. След всяка  Руско-турска война  с оттгелянето на руските войски тръгват кервани от хиляди българи, главно от източните части. Българите напускат родните домове и предизвикани от набезите на кърджалиите.

СнимкаТака в чуждата страна се оформя голяма българска диаспора, която през годините има различен статут на управление.

Голямо уважение българите отдават на генерал Иван Инзов,  който оглавява Попечителния комитет за чуждите поселници в Одеса и развива активна дейност за организирането на колониите в Южна Бесарабия. Той основава и Болград през 1821 година от български заселници, а техните наследници и днес почитат руския генерал като основател на града.

На 29 октомври 1838 година, след пет годишно строителство, се освещава трипрестолния храм „Свето Преображение Господне“. 

Проектът за изграждането на тази най-голяма българска църква е изготвен от известния руски архитект Аврам  Мелников.

В изграждането на храма е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. Храмът се освещава от бесарабския владика архиепископ Кишиневски и Хотински Дмитрий Сулима. Освещаването се извършва в присъствието на хиляди хора – домакини и гости от 82-те български колонии, а тържествата по този повод продължават четири дни.

СнимкаТогава за първи път звънват петте големи камбани на новия Божи храм, който няма равен на себе си в цяла Южна Русия.

На 28 юни 1858 година със съдействието на управителя на Молдова, българинът Никола Богориди, отваря врати Болградската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, която изиграва много важна роля в Българското възраждане. Гимназията подготвя първите политически, просветни и културни дейци в България след Освобождението и възстановяването на българската държавност през 1878 г.

От средите на бесарабските българи произхождат военните- Георги Агура, Георги Тодоров,  Данаил Николаев, Иван Колев, Олимпи Панов, големият български учен и първ ректор на СУ "СВ. КЛимент Охридски"  Александър Тодоров – Балан, министър - председателите Александър Малинов и Димитър Греков, много историци, сред които  Димитър Агура,  Иван Забунов , Михаил Канев, Михаил Станчев, Николай Руссев , Николай Червенков, творците Иван Минковски, Иван  Шишман, Йона Тукусер , Кирилл Ковалджи , Руслан Мъйнов и други

 СнимкаДнес официално българите в Украйна и Молдова са около 300 000. Неофициално са вероятно и два пъти повече.

Всяка среща с българите и българския дух е празник за сънародниците ни от Бесарабия, в това са се убедели участниците в международния колопоход до Болгрод.

Няколко пъти с тях са се срещали Атанас Сивков и Огнян Колев, за първи път със сънародниците ни в Бесарабия общува учителят по литература  Даниела Куртева. 

„Тук се говори на български” – такъв надпис в българското училище в Болград впечатли участниците в първия международен колопоход до Бесарабия. Да се срещне с българската общност в Бесарабия била мечта на участниците в похода. 

Снимките са пред българската гимназия в Болград и от неделното училище, където в класната стая българите поставили надпис "Тук се говори на български".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакета предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на Община Добричка през следващата седмица в дните 16, 17, 18 и 19 юли. Екипите на БЧК ще посетят 64..

публикувано на 13.07.24 в 14:43