Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителска кампания ще помага за обновяването на музея на Техническия университет в София

Снимка: БГНЕС

На рождения си ден Техническият университет в София започна дарителска кампания за обновяването на университетския музей. Необходими са 150 хиляди лева. Той е създаден през 1984 година по идея на тогавашния ректор професор Начо Начев, каза главният секретар на ТУ Валентин Димитров:

Дойдоха промените, музеят не беше обновен и в тази връзка набираме средства, за да може, освен да направим съответните ремонти и възстановяване, да възложим на специалисти от политехническият музей, които да осъвременят цялата експозиция.

Димитров разказа и за някои от ценните експонати, които се съхраняват в музея: 

Първият телевизор, който е работил, много апаратури, различни учебни лабораторни стендове.

В дарителската кампания вече са се включили възпитаници на учебното заведение и събраната до момента сума е около 30 хиляди лева. Днес ТУ отбелязва и 72 години от създаването си:

Тази вечер ще дойдат наши възпитаници - президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерът Валери Симеонов, заместник-министри, депутати, очакваме около двеста души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Техническит университет в София

Празник на Техническия университет в София

Днес е празникът на Техническия университет (ТУ) в София. Техническият университет в София е най-големият технически университет в региона и той се е доказал в годините със своето съществувание, с продукцията, която е произвел. Това подчерта в интервю..

публикувано на 24.10.17 в 15:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32