Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериалът "Историята в картинки" с премиера пред учителите днес

| обновено на 03.11.17 в 07:50

Учителите по история от началните и основните училища във Варна и областта ще се запознаят днес с проект "Историята в картинки" - дигитален сериал, който представлява поредица от седем рисувани клипа с озвучаване на пет езика.

Клиповете са предназначени за ученици от 1 до 8 кла и разказват на разбираем език за периодите на Праисторията, Античността и Средновековието по нашите земи, като акцентират на знакови археологически обекти, открити на територията на България.

След прожекцията, поредицата ще бъде качена в специалния канал на проекта в youtube за свободно ползване.

Целта на създателите на сериала, е той да влезе в училищата и така да подпомогне по интерактивен начин обучението по история. Интерес към него вече има и от Националния музей на образованието, каза за Радио Варна сценаристът и режисьор на поредицата - Теодор Роков от отдел "Археология" към Регионалния исторически музей във Варна:


Идеята за филмовата поредица е дело на Янко Кутин. Рисунките са дело на Елена Митева и Вероника Трайчева, които от тази година започват своето висше образование в художествени академии в Русия и САЩ. Преводите на различни езици са направени от учащи в езикови гимназии, част от музикалното оформление е дело на учащи в музикални паралелки на Национално Училище по Изкуствата "Добри Христов" – Варна.

След прожекцията, поредицата ще бъде качена в специалния канал на проекта в youtube за свободно ползване. Ето как изглежда и първият епизод от поредицата:


Началото на прожекцията за варненските училите е в 16,30 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Теодор Роков

Теодор Роков: "Историята в картинки" ще влезе в училище

Седем епизода ще включва късометражният дигитален комикс „Историята в картинки”, предназначен за деца във възрастовата група между 6 и 14 г. Идеята за сериала, който по достъпен начин пресъздава моменти от праисторията до падането на България..

публикувано на 12.08.17 в 09:05

„Историята в картинки“

Екипът и ХАЛЕ 3 канят всички деца и родители на премиерата на първите три епизода от първия сезон на документалния уеб сериал за деца „Историята в картинки“. Прожекцията ще бъде на 29 юли от 12:00 часа в ХАЛЕ 3 (гр. Варна, бул. Христо Ботев 3)...

публикувано на 27.07.17 в 14:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето дне: Жега в страната, около 30 градуса по черноморието

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт. Максимални температури от 31° до 36°, по Черноморието между 28° и 31°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала...

обновено на 18.08.24 в 07:25

Катастрофа край Каспичан по АМ "Хемус", движението се отбива по стария път

Катастрофа е станала на Автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен на километър преди бензиностанция ОМВ, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен.  По първоначални данни са се ударили два леки автомобила и бус, като бусът се е запалил, съобщава..

публикувано на 17.08.24 в 18:24

Петима българи арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница

Гръцката полиция е арестувала петима българи след побой в нощен бар на Халкидики. Трима от тях са в болница. Води се разследване, съобщава БНР. Според очевидци на инцидента, петима българи са се скарали със собственика на бара и са го пребили...

публикувано на 17.08.24 в 13:07

Булгаргаз прогнозира 2% по-евтин природен газ през септември

Поевтиняване на природния газ с около 2 процента през септември прогнозира "Булгаргаз", предаде БНР . Това става ясно от подаденото от дружеството заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране.  От "Булгаргаз" са посочили, че през следващия..

публикувано на 17.08.24 в 12:53

Отново слънчево и горещо

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  за 17 август 2024 г. Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, по крайбрежието - от източна четвърт. Максимални температури от 32° до 37°,  по Черноморието между 28° и..

публикувано на 17.08.24 в 10:12

Румен Гайтански се е предал на властите, задържан е за 72 часа

Ден след като получи обвинения по аферата със заема от ББР, Румен Гайтански сам се предаде с адвоката си. Това стана днес следобяд и в момента бизнесменът в следствения арест. Според неговия адвокат,  Гайтански още в четвъртък се е явил в..

обновено на 17.08.24 в 09:52

За трета поредна събота жителите на селата Попович и Дюлино излизат на протест заради незавършен път

За трета поредна събота жителите на село Попович и село Дюлино  организират протест заради незавършен ремонт на три километрова отсечка  - връзка с Бяла и Обзор, съобщават организатори на акцията. Недоволните посочват, че дейности по проекта са извършвани..

обновено на 17.08.24 в 09:39