Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сериалът "Историята в картинки" с премиера пред учителите днес

| обновено на 03.11.17 в 07:50

Учителите по история от началните и основните училища във Варна и областта ще се запознаят днес с проект "Историята в картинки" - дигитален сериал, който представлява поредица от седем рисувани клипа с озвучаване на пет езика.

Клиповете са предназначени за ученици от 1 до 8 кла и разказват на разбираем език за периодите на Праисторията, Античността и Средновековието по нашите земи, като акцентират на знакови археологически обекти, открити на територията на България.

След прожекцията, поредицата ще бъде качена в специалния канал на проекта в youtube за свободно ползване.

Целта на създателите на сериала, е той да влезе в училищата и така да подпомогне по интерактивен начин обучението по история. Интерес към него вече има и от Националния музей на образованието, каза за Радио Варна сценаристът и режисьор на поредицата - Теодор Роков от отдел "Археология" към Регионалния исторически музей във Варна:


Идеята за филмовата поредица е дело на Янко Кутин. Рисунките са дело на Елена Митева и Вероника Трайчева, които от тази година започват своето висше образование в художествени академии в Русия и САЩ. Преводите на различни езици са направени от учащи в езикови гимназии, част от музикалното оформление е дело на учащи в музикални паралелки на Национално Училище по Изкуствата "Добри Христов" – Варна.

След прожекцията, поредицата ще бъде качена в специалния канал на проекта в youtube за свободно ползване. Ето как изглежда и първият епизод от поредицата:


Началото на прожекцията за варненските училите е в 16,30 ч.

Свързани новини

Теодор Роков

Теодор Роков: "Историята в картинки" ще влезе в училище

Седем епизода ще включва късометражният дигитален комикс „Историята в картинки”, предназначен за деца във възрастовата група между 6 и 14 г. Идеята за сериала, който по достъпен начин пресъздава моменти от праисторията до падането на България..

публикувано на 12.08.17 в 09:05

„Историята в картинки“

Екипът и ХАЛЕ 3 канят всички деца и родители на премиерата на първите три епизода от първия сезон на документалния уеб сериал за деца „Историята в картинки“. Прожекцията ще бъде на 29 юли от 12:00 часа в ХАЛЕ 3 (гр. Варна, бул. Христо Ботев 3)...

публикувано на 27.07.17 в 14:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебният здравен министър: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък

Да се предостави обстойна и достоверна информация за ваксините срещу COVID-19 на персонала и настанените в социални домове. За това настоява министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до заместник-председателя по икономическите и социални..

публикувано на 14.06.21 в 17:42

Търсят черната кутия на падналия Миг-29 в нов периметър

Черната кутия от падналия в Черно море български изтребител МиГ-29 ще бъде търсена в нови координати, които са в процес на уточняване, съобщиха от Военноморските сили. Засечените при акцията през последните два дни обекти не са части от катастрофиралия..

публикувано на 14.06.21 в 17:02

МВР улеснява гласуването за хора без валидни лични карти

В седмицата преди 11 юли 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание , е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/..

обновено на 14.06.21 в 16:43

Стачка спира морския транспорт в Гърция утре

Тринадесетте морски съюза на Общогръцката морска федерация обявиха нова 24-часова национална стачка на всички категории кораби , включително фериботи, на 16 юни 2021 г. от 00:01 до 24:00 часа. Стачката ще доведе до спиране на морския транспорт в..

публикувано на 14.06.21 в 16:42

Съветниците от комисия "Архитектура" отложиха два строителни проекта във Варна

Общинските съветници от комисията по "Архитектура и градоустройство" отложиха одобряването на Подробен устройствен план - План за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/  в четвърти микрорайон на жк "Възраждане" и в кв. "Аспарухово" .  На днешното..

публикувано на 14.06.21 в 16:15

Ново оборудване получиха екипите на Доброволното формирование към Община Варна

Екипите на Доброволното формирование към Община Варна получиха днес специално пожарникарско оборудване. То включва пожарозащитни шлемове, ботуши, ръкавици и пожарникарски колани, както и специална раница с пожарогасител. Дарението беше връчено на..

публикувано на 14.06.21 в 16:05

Отдават под наем за 10 години язовир „Ля­хо­во" край село Оброчище

Пуб­ли­чен търг с тай­но над­да­ва­не за от­да­ва­не под наем на общинския язовир „Ля­хо­во" край  село Оброчище обявява Община Балчик. Площта му е 52 декара, срокът за отдаването – 10 години.  Под­роб­на ин­фор­ма­ция по ус­ло­вия­та на про­веж­да­не..

публикувано на 14.06.21 в 15:49