Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щайнмайер призова партиите да преосмислят позициите си след провала на преговорите

| обновено на 20.11.17 в 18:24
Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия е в политическа криза, след като преговорите за съставяне на управляваща коалиция в страната пропаднаха. Канцлерът Ангела Меркел четири седмици преговаря с представители на либералите и Зелените в опит да се споразумеят за общ кабинет, но безуспешно. Най-вероятно ще се стигне до предсрочни избори.

За първи път в новата си история партиите в Германия не съумяха да постигнат компромис за съставяне на правителство. Сега пред страната има три възможности. Отново голяма коалиция със социалдемократите, правителство на малцинството или нови избори.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер днес призова всички политически партии в страната да осъзнаят отговорността си и да не я прехвърлят отново към избирателя:

Създаването на правителство винаги е било труден процес на взаимни отстъпки, но мандатът за сформиране на правителство е /.../ може би най-високият мандат, даван от избирателите на партия в рамките на демокрация. И този мандат остава.

Думите му бяха насочени най-вече към социалдемократите, които продължават да отказват да участват в коалиция с партият ана Меркел. Това е ситуация, в която Германия не  е изпадала през последните 70 години, напомни Щайнмайер. Друга възможност пред Меркел е да управлява с правителство на малцинството – също новост в германската история. Засега този вариант изглежда по-скоро хипотетичен. Най-обсъждана е възможността да бъдат свикани нови избори. Не е сигурно обаче, че и след тях, ситуацията няма да е същата. До тогава Меркел ще управлява служебно.

Това е ден на дълбок размисъл най-малкото за това как ще продължим напред в Германия. Като федерален канцлер ще направя всичко възможно страната да бъде преведена успешно през трудните седмици, които предстоят, каза Меркел след провала на преговорите.

Ако има нови избори, те ще се проведат най-рано през април.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Елисейски дворец

Франция иска силна и стабилна Германия

Франция иска силна и стабилна Германия и ще продължи да работи заедно с настоящото немско правителство, заяви представител на кабинета на френския президент Еманюел Макрон .  За Германия и Европа искаме нашият основен партньор да бъде стабилен и силен,..

публикувано на 20.11.17 в 14:31

В Германия предстоят трудни политически седмици

Консултациите за съставяне на ново правителство в Германия се провалиха. Пред Радио Пловдив Александър Андреев от българската редакция на Дойче веле прогнозира, че ситуацията е доста непрозрачна.  Предстоят трудни политически седмици в Германия...

публикувано на 20.11.17 в 16:08

Зигмар Габриел: Международната общност очаква Германия да има стабилно правителство

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел обяви, че международната общност очаква страната му да има стабилно правителство, независимо от провала на преговорите за коалиция между консервативния блок ХДС/ХСС, Свободните демократи и Зелените...

публикувано на 20.11.17 в 14:04
Ангела Меркел

Германия е в политическа криза

Преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Германия пропаднаха. След четири седмици интензивни разговори между четирите партии с най-добър изборен резултат либералите се отказаха. С това пред Германия се отваря път към нови избори. Германия..

публикувано на 20.11.17 в 11:38

Спад на еврото след провал на преговорите за формиране на новото коалиционно управление на Германия

Еврото се намира под натиск от продажби, след като се провалиха усилията на канцлера на Германия Ангела Меркел за формиране на трипартийна управляваща коалиция, което може да предизвика политическа несигурност и нестабилност в най-голямата..

публикувано на 20.11.17 в 10:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32