Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговори за ново правителство в Германия ще започнат най-рано през януари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговори за ново правителство в Германия ще започнат най-рано през януари, но ръководствата на двете най-големи партии в страната – християндемократи и социалдемократи, са отворени към съставяне на голяма коалиция за трети пореден път. Днес президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще обсъди политическата ситуация с шефовете на някои парламентарни фракции.

Ръководствата на християндемократическата и на социалдемократическата партия ще обсъждат днес в централите си дали и как да се състави поредна голяма коалиция. В четвъртък при президента Щайнмайер ще се срещнат за първи разговор Ангела Меркел от ХДС, Хорст Зеехофер от баварския ХСС и Мартин Шулц от ГСДП. След тази среща ще има по-голяма яснота за условията, при които е възможно да се състави коалиционен кабинет между тях.

Другата седмица социалдемократите имат партиен конгрес, на който ще подложат на гласуване идеята за участие в ново правителство. Партийната база също ще бъде питана. Социалдемократите имат нужда от време за такова решение и ние трябва да им го дадем. По-важно е то да е категорично и изчистено, за да може после да се върви бързо напред, коментира министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер. Според него най-рано същински преговори ще има през януари. Според някои прогнози те ще приключат достатъчно бързо, за да се състави и кабинет до края на първия месец на 2018 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32