Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русе започват кръводарителска капмпания

Едноседмична кръводарителска кампания започна днес в Университетската болница в Русе. Инициативата е съвместна с БЧК и има за цел да стимулира доброволното и безвъзмездното кръводаряване като се противопостави на платените донори.  

Само през тази година в България е имало 166 650 доброволни кръводарявания при нужда от 357 700. Това е почти тройно по-малко от необходимостта в операционните зали на страната. Затова и акцията на Университетската болница в Русе и Българския червен кръст е насочена към младите хора:
Главно към учениците от последните класове, защото известно ни е, че който направи първата крачка да дари кръв, следващите са много по-лесни, много по-леки, не травмират толкова, както предварителното очакване какво ще се случи,каза шефът на БЧК в Русе д-р Руденко Йорданов, а Стела Кръстева от болницата го допълни:
Има незаконна търговия, много хора се нуждаят от кръв, няма такива, които да дойдат и да дарят доброволно и безвъзмездно. Целта на тази втора поредна кампания е да покажем, че има такива хора и те да бъдат пример за всички останали.
Акцията продължава до края на седмицата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32