Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР наложиха общо 10 милиона лева глоби на EVN

КЕВР глоби ЕРП-то с 6 милиона лева, санкции за още 4 милиона лв. наложи КЗК на тях и ЧЕЗ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глоба от 6 милиона лева е наложил КЕВР на електроразпределителното дружество на И Ви Ен (EVN), съобщиха от компанията. 

Причината за наказанието е липсващ втори свидетелски подпис в протоколите за смяна на 2 електромера. От И Ви Ен казаха, че 3 милиона лева за един подпис е прекомерно голяма глоба и те ще обжалват постановлението, въпреки че имат само два работни дни за това. 

Усещането е за натиск върху енергийното дружеството, каза един от директорите Калина Трифонова:

Несъразмерността на санкцията поражда съмнение за злоупотреба с държавна власт и възможност за натиск върху дружества в сектора. Когато се налага санкция е нужно да се гледа в цялост какви са последиците от нарушението и какви са обстоятелствата, при което е извършено. В случая имаме очевидна прекомерност. 

Решението на регулатора дава много лош сигнал по отношение на инвестиционния климат в България, това каза от своя страна австрийския посланик в България Роланд Хаузер:

Австрия е на практика най-големият чуждестранен инвеститор в България. ЕВН е вторият по големина инвеститор в България. Ние в посолството внимателно ще проследим развитието на този случай и ще подкрепим компанията. 

От дружеството уточниха, че санкцията няма да повлияе на цената на тока, но може да се отрази на качеството на самата услуга. 

Същевременно Комисията за защита на конкуренцията наложи санкции от по 4 милиона лева на И Ви Ен и друго електроразпределително дружество - ЧЕЗ.

КЗК е установила, че предприятията прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.

Поведението на дружествата се проявява във връзка с преминаването на стопански потребители от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на търговия с електрическа енергия по свободно договорени цени и да засегне интересите на потребителите, пишат от антимонополния орган.

ЧЕЗ и EVN отхвърлиха твърденията и обявиха, че ще обжалват глобите в законния 14-дневен срок. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32