Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шестима турски журналисти бяха лишени от свобода за участие в преврата

Турски съд осъди шестима журналисти на доживотен затвор за предполагаеми връзки с преврата от юли 2016 г. Решението беше взето, тъй като друг турски съд реши да освободи германско-турския журналист Дениз Юджел, който бе държан в продължение на една година без обвинение

Шестимата бяха признати за виновни за връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван за неуспешния преврат. Истанбулският съд ги посочи за виновни в опит за промяна на турското законодателство, записано конституцията, съобщиха турски медии.

Решението на съда беше осъдено от групи за защита на правата на човека, включително представители на ООН и ОССЕ по въпросите на свободата на медиите.

„Тези тежки присъди са неприемливо и безпрецедентно нападение срещу свободата на изразяване и медиите в Турция”, каза Дейвид Кей, специален докладчик на ООН за правото на свобода на словото и Харлем Дезир, представител на организацията за свободата на медиите, за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Шестимата осъдени журналисти са Назлъ Ълъджак, Ахмет Алтан, Мехмет Алтан, Феви Язъджъ, Якуп Шимшек и Шукрю Тюгрул Озшенгюл.

Братята Алтан – ветерани журналисти и писатели, бяха обвинени, че са изпращали кодирани съобщения в телевизионно предаване в навечерието на опита за преврат.

Назлъ Ълъджак е известен журналист в Турция, който е писал за редица вестници, включително и „Хюриет“ и „Сабах“.

Военни офицери организираха бунт срещу президента Реджеп Тайип Ердоган на 15 юли 2016 г., който доведе до смъртта на 250 цивилни протестиращи.

След неуспешния преврат турските власти задържаха повече от 50 000 души и уволниха повече от 150 000 държавни служители, включително журналисти, учители, полицаи, съдии и т.н.

Мехмет Алтан, който също е и професор по икономика, спечели в своя полза решение на Конституционния съд - но то беше отменено.

Отделно, журналистът на „Ди Велт“ Дениз Юджел, който притежава двойно гражданство (немско и турско), бе освободен от затвора. Той беше обвинен в разпространяване на пропаганда. /Би Би Си


ВИЖТЕ ОЩЕ

Отварят детска градина и ясла за децата на медици на първа линия и във Варна

От следващата седмица една детска градина и една ясла във Варна ще приемат деца на медици, които са на първа линия в борбата с ковид 19-това, съобщи областният управител Стоян Пасев. Това ще стане със заповед на кмета, в момента се уточнява броят на децата, за които ще се грижат в детските заведения. Дирекрите на ДГ "Петър Берон" и детска ясла..

публикувано на 27.11.20 в 14:00

Виртуален екскурзовод показва забележителностите във Варна

„Bulgaria easy” се казва проектът за виртуални туристически турове, разработен от фирма в столицата с финансиране по европейска оперативна програма. Проектът беше представен от Светлозар Георгиев –представител на фирмата, която е стартъп.Черз мобилно приложение, туристите могат да посетят виртуално туристически обекти и да бъдат стимулирани да ги..

публикувано на 27.11.20 в 13:38
Река Камчия

Язовирите "Порой" и "Ахелой" резервен вариант при водна криза в Бургас

Дружеството „Водоснабдяване и канализация“ в Бургас има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите Порой и Ахелой, предаде Радио Бургас. Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовир, който водоснабдява Бургаска област- Камчия. 60 млн. лева е стойността на проекта. Парите са осигурени от..

публикувано на 27.11.20 в 13:24

Не достигат 11 преброители в Балчик, удължават срока до 3 декември

Удължава се срокът за набиране на преброители в Балчик за предстоящото в началото на 2021 год. Преброяване на населението и жилищния фонд. Решението е взето на заседание на Общинската преброителна комисия днес. За кампанията са нужни 101 души – 22-ма контрольори и 79 преброители. Не достигат  11 преброители. От Общинската комисия уточниха, че..

публикувано на 27.11.20 в 12:55

ДКЦ-тата с Covid кабинети без финансиране от държавата?

Диагностично-консултативните центрове, които осигуряват кабинети за консултации за хора със симптоми на коронавирус няма да получат финансиране от държавата, защото подписаният анекс към Националния рамков договор предвижда, те да работят по осем часа, което е невъзможно, тъй като обслужват и пациенти с други диагнози. Това заяви във Варна - д-р..

публикувано на 27.11.20 в 12:33

Още една ковид зона и в ДКЦ "Св. Иван Рилски" в Аспарухово

От понеделник 30-ти ноември стартира дейност и ковид-зона в ДКЦ II „Свети Иван Рислки” в кв. “Аспарухово“ , съобщават от дирекция “Здравеопазване” към Община Варна. Пациентите ще се насочват към този кабинет по преценка от личния лекар за клиничен преглед и/или медико-диагностични изследвания. Работното време на кабинета е от..

публикувано на 27.11.20 в 11:48

Европейска нощ на учените във Варна, Велико Търново и Шумен с участието на Медицински университет

Инициативата "Европейска нощ на учените" се организира вече 15 години и ще се състои на 27, 28 и 29 ноември По този повод ще се състоят стотици събития, едновременно в цяла Европа. За пореден път събитието ще даде възможност на изследователите да покажат широкото приложение на науката и на нейното въздействие върху ежедневието на..

публикувано на 27.11.20 в 10:57