Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ансамбловата музика, която ни завеща Коста Колев

| обновено на 15.03.18 в 12:27
Част от Ансамбъла на БНР: Кремена Станчева, Анастасия Костова, Благой Благоев, Руска Недялкова, Ева Георгиева, Стоян Величков, Величка Стамболова, Костадин Варимезов, Василка Андонова, Цвятко Благоев, Надежда Хвойнева
Снимка: Личен архив

Творческият живот на композитора Коста Колев винаги е вълнувал и публика, и следовници, и специалисти в областта на българския фолклор. Интересен за проследяване е процесът на работа при него - от събираческата дейност до композиторската намеса. Откриването на интересен автентичен материал (а Коста Колев и "имал ухо" за това), обработката и закономерностите, които е спазвал, различните похвати и търсене на оригинални решения - със сигурност е интересно да анализираме всичко това, а и подхода му, както към различните състави, за които пише, така и в различните му периоди. Ако си спомняте преди няколко месеца с диригента на Оркестъра за народна музика на БНР - Димитър Христов говорихме за инструменталната музика на Коста Колев. Но и въпросите за развитието и тенденциите в песенните му обработки срещат все по-широк дискусионен интерес. Навярно това се дължи и на факта, че откакто композиторът не е между нас, архивът му прилежно се обработва от неговата съпруга - певицата и диригент Мария Лешкова. 

За част от ансамбловата музика на Коста Колев разговарях с Мария Лешкова в предаването "Съботна трапеза", излъчено на 10 февруари 2018 г. Повод да чуем както любими за публиката песни, така и малко по-непознати. Но и любопитни факти, с които допълнихме музикалната картина. Всъщност избрах темата, заради песента "Юнак върви през горица". За мен лично непозната, а ми беше интересно откъде е, откога е, за кой състав е писана...

Мария ЛешковаМария Лешкова: Тези песни Коста Колев започва да ги пише още когато самият ансамбъл се създава (бел. ред. Ансамбълът за народни песни на БНР) и гради историята си, предвид това, че има певици от различни фолклорни области в хора, а те носят своя автентичен материал. Песните, които са му направили впечатление, или солистите, които носят този репертоар, са повод да започне да пише ансамблова музика. Много са примерите. "Юнак върви през горица" е написана в малко по-късен период, през 70-е години, но в този случай той не я е взел от някой от солистите в радиохора, а я записва на събор в Стралджа. Прави му впечатление и затова я пише за народния хор и оркестъра на радиото. 

Каква беше позицията на Коста Колев относно ансамбловите песни?

Тя не беше по-различна от всичко останало, което правеше и с инструменталната музика, или пък по отношение на подхода му към соловата песен. Защото той казваше, че подобно на езика традиционната ни музика е един консервативен елемент в културата на всеки народ. И много отговорно подхождаше към всичко това, защото казваше, че много лесно пренасяме тези старинни мелодии, обличаме ги в нови дрехи, и ги пускаме безотговорно в масовата комуникация, или ги трансформираме по доста универсален начин. 

Цялото интервю и музиката може да чуете в звуковия файл.

Коста КолевВ предаването музика от Коста Колев: 
"Юнак върви през горица" - АНП на БНР
"Рада в градина седеше" - ОНМ на БНР, Хор на НФА "Филип Кутев", сол. Николай Урумов, докум. запис от 15 декември 2011 г., Студио 1 на БНР
"Люлка се люля" - АНП на БНР
"Калино, дюлбер малино" - АНПТ "Тракия", сол.
Теменуга Минчева
"Седи мома в одаите" - ОНМ на БНР, Хор на НФА "Филип Кутев", докум. запис 6 октомври 2017 г. зала „България“
"Лечко стапяй, Доне" - ДАНПТ "Филип Кутев"
"Седнали са тридесет делии" - АНП на БНР
"Похлопа лудо на порти" - АНПТ "Сливен"
"Жерувна в огън гореше" - АНПТ "Сливен"
"Две невести хоро водят" - АНПТ "Варна"

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06