Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Михов: Старите киноленти са история, която умира

Емил Михов e професионален фотограф и оператор, който всъщност е завършил история. Той е един от хората, които стоят зад реализацията на първия документален филм за българските индустриалци. За лентата "Дързостта да бъдеш пръв", която представя историята на Иван Хаджиберов, когото приживе наричали Патриарх на българската индустрия, вече ви разказахме в Радио Варна.

Във времето, в което не е зает с обмислянето на следващите серии от поредицата за българската индустрия, Емил Михов документира археологическите находки на българските историци. Другата му страст са старите киномашини, от които вече има над 20. Те провокират и още една негова специализация - тази, в която възстановява стари кино и любителски ленти. Понастоящем е един от неколцината българи, които се занимават с дигитализацията на архивите на българските музеи.

Колко са лентите, които би следвало да се възстановят?

- Много ленти има в България по музеите и архивите, които буквално умират. Частни лица също имат много ленти, които вече не могат да се спасят.

Говорим за снимки или за ленти?

- Ленти. Снимките доста по-лесно се възстановяват. Има и принтери с такива глави. Има и машинки специално за дигитализация, но да дигитализираш лента е много по-трудно, защото ако тя е в добро състояние - върви. Аз вече почти не съм попадал на лента в добро състояние, защото те са изсъхнали, късат се, чупят се, засичат, подскачат, при което се губи фокуса.

При някои ленти се налага да се заснимат кадър по кадър, което е много трудоемко - 25 кадъра в секунда. За да се дигитализира една секунда - 25 кадъра, които после се наслагват, монтират...Горе-долу при цял ден работа може да се достигне 1 минута дигитализация.

Колко е била възрастна най-старата лента, която си оправял?

- Една селска сватба, 8 минутна лента, от 1946/47 г. Беше уникална, автентична сватба и много се забавлявах само като гледах кадрите. Как кръстника го носят, как се качва на дърво - неща, които сега са далече като традиции. Как на едни дълги колове бяха окачени чеизите, извън селото на едни дълги тезгяхи, на които цялото село се нарежда. И това е нещо, за което само сме слушали.

Цялото интервю с Емил Михов може да чуете в звуковия файл:


Ако желаете да се потопите в духа на едновремешните сватби, за които разказва Емил Михов може да го направите и тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Виж и чуй сватбата!

Тази събота в "Радио Варна представя" ви срещаме с част от екипа, заснел най-голямата сватба у нас - на Ива и Георги Георгиеви. Събитието, което всички участващи вече скромно наричат "Сватбата!" беше между 21 и 23 юли в Арбанаси. Над четири хиляди гости,..

обновено на 19.08.17 в 11:52

Радио Варна представя: Дързостта да бъдеш пръв

Представете си българския футболен тим да бие този на Бразилия на стадион Маракана в Рио де Жанейро... Звучи налудничаво, нали? Нещо подобно обаче - по размах и ефект, но в сфера далеч от спорта - в скучната на пръв поглед индустрия,..

обновено на 06.11.17 в 16:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”,..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева...

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен,..

публикувано на 12.07.24 в 08:10