Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петиция за българския език влезе в Европейския парламент

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе в Европейския парламент петиция, в която настоява българските деца, които живеят в чужбина да могат да полагат изпит и по български език. Българският е от езиците, които не могат да бъдат избирани като чужд език в Европейския съюз. Избираеми езици са само английски, френски, немски, испански и италиански. Петицията има за цел да защити т. нар. „малки“ езици, сред които попада и българският, и да улесни запазването на връзката между учениците в чужбина и родния им език.

Камелия Конакчиева от "Асоциация на българските училища в чужбина" коментира в предаването "POST FACTUM" : "Европейската комисия подготвя предложения във връзка с изучаването на езици, но и във връзка с това всяка държава да може признае познанията по по-рядко използваните езици и навсякъде, където се намират учениците да могат да покажат знанията си, за да не се чувстват несправедливо ощетени спрямо останалите си европейски другарчета".

Като основател на българското училище в Париж "Св. Св. Кирил и Методий" Конакчиева уточнява, че "Франция е сред държавите, които дават възможност за изпит по български от дълги години, но този изпит е факултативен, носи много по-малко точки, отколкото други езици, а и не всички ученици от последната година на средното им образование могат да го държат. Ирландия е държавата за пример, понеже там всички ученици могат да държат изпити по европейските езици в края на средното им образование, независимо дали са преподавани или не. Различни са механизмите в държавите. В Унгария например се приема да се пишат сертификати в дипломите по всички езици. На европейско ниво държавите биха могли да се разберат какъв механизъм им е по-удобен и чрез административна мярка да решат как да се вписват познанията по езиците в дипломите"

Евродепутатът Светослав Малинов е инициатор на дискусията в Комисията по петиции. Той ще настоява въпросът да бъде обсъден и в пленарна зала. Българските евродепутати от различни политически групи подкрепиха петицията. Комисията по петиции взе решение следващите стъпки по петицията да се осигурят чрез съвместна работа с комисията по култура и образование на Европейския парламент.

Българското образователна министерство също застава зад инициативата. Предстои тя да бъде включена в бъдещите проекти на председателството, а и след това. Според Камелия Конакчиева обаче  "просветното министерство нямаше конкретни мерки по мярката за взаимно признаване на езиковите познания".

Петицията продължава да бъде отворена:

https://examinations.ie/index.php?l=en&mc=ex&sc=eu

Цялото интервю на Емилия Николова с Камелия Конакчиева чуйте в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Петко Петков: Нужна е експертна дискусия за 3 март

Петко Петков е професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество.  - Има ли критерий, който еднозначно може да определи коя дата има най-важно значение за историята на..

публикувано на 03.03.21 в 08:27

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по-бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30

Радан Мирянов: Футболното съдийство в България калява психиката

Футболът ни е отражение на държавата, може и да не е на равнището на италианското калчо, английската премиершип или на испанското, или на германското първенство, но като интрига може да им съперничи. Особено в т.нар. важни дербита. В това е убеден Радан Мирянов - бивш футболен съдия с повече от 1000 мача зад гърба си и настоящ главен..

обновено на 26.02.21 в 10:57

Акробатът Красимир Васов умело балансира по пътя към световните циркови сцени

Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 22-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си.  Още от 8-годишен Красимир..

публикувано на 24.02.21 в 08:45