Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба показва тюркското виждане за пролетта

Изложба, която показва вижданията за тюркската култура от Средна Азия до Балканите се открива тази вечер в Арт салона на Радио Варна. Повече за нея разказа генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, който е в България едва от няколко месеца и за който това е първа визита у нас.

Консулският окръг покрива 10 области в Източна България сред които Русе, Разград, Бургас, Шумен, Варна, Добрич.

По какъв повод е изложбата?

Тази изложба съвпадна с т.нар. празник Невруз, или пролетен празник. Това е една традиция, която съществува още отпреди 3 хил. години в средноазиатските страни – 21 март. Чества се настъпването на пролетта. Невруз означава нов ден.

Тръгва от зороастризма?

Астрологически, да. В днешно време Невруз се празнува в доста широк географски пояс. Като се започне от Алтайските планини, мине се през Турция, Ирак, Иран, Афганистан, Пакистан, Балканите... Много се разчувствах, когато разбрах, че вие имате Баба Марта и си връзвате червено-бели конци, защото ми напомни за този наш празник и аз дори си вързах мартеничка. В тази изложба са събрани произведения на автори от точно тези републики, като се започне от Средна Азия до Балканите. Сред тях има и автор от България.

Повече може да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Разнообразието и пъстротата на тюркската култура събрани в изложба - Откриване

Изложба посветена на пролетния празник Невруз откри в Арт салона на Радио Варна генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе , който е в България едва от няколко месеца.   " Невруз означава нов ден. Това е една традиция,..

публикувано на 28.03.18 в 15:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчиха отличията "Почетен гражданин на Варна"

На официална церемония в Летния театър бяха връчени званията "Почетен гражданин на Варна".  Борислав Дряновски, кап. II ранг Николай Данаилов, Димитър Стойков, Илиан Илиев, Владислав Николов и Сия Папазова са новите почетни граждани на морската столица -..

публикувано на 15.08.24 в 20:05

Два протеста в София "за" и "против" промените в ЛГБТ закона

Два протеста се провеждат пред Президентството в този час.  Протестиращи срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование се събраха под прозорците на президентството. С промените се забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална..

публикувано на 15.08.24 в 19:47

НАП и Агенция „Митници“ с общи усилия срещу хазартната и наркотичната зависимост

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава..

публикувано на 15.08.24 в 18:54

Продължават преговорите между “Булгаргаз” и „Боташ“

Представители на “Булгаргаз” ЕАД и турската компания „Боташ“ проведоха пореден кръг от преговори по отношение на сключеното Споразумение между двете търговски дружества, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с Решението на Народното..

публикувано на 15.08.24 в 18:19
Илиан Илиев

Илиан Илиев за званието почетен гражданин на Варна: Тази награда е за труда на всички в "Черно море"

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев е един от шестимата удостоени тази година със званието почетен гражданин на Варна. Той получава признанието за изключителните му заслуги към футбола и спорта, за доказания му..

публикувано на 15.08.24 в 17:00
УКВ

Ден на отворените врати на ветрохода "Калиакра"

До 19 часа днес граждани и гости на Варна могат да видят баркентината "Калиакра", акостирала на Морска гара-Варна. Поводът за деня на отворените врати, обявен от Български морски квалификационен център, е във връзка с празника на Варна, 15 август,..

публикувано на 15.08.24 в 16:55
Президентът Румен Радев

Румен Радев е подписал указ за обнародване на промените в ЛГБТ закона

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, предаде БНР.  Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента..

публикувано на 15.08.24 в 16:41