Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представителите на организации на хората с увреждания в Русе и в Плевен връчиха протестни ноти

| обновено на 28.03.18 в 15:59
Снимка: БГНЕС

Представителите на организации на хората с увреждания в Русе връчиха протестна нота на областния управител Галин Григоров. Те предупреждават, че с подготвените промени в експертизите за работоспособност много от техните членове ще бъдат ощетени. 

Преди националния протест на хората с увреждания, който се предвижда да се състои на 11 април в София, русенските представители на различните организации се срещнаха с областния управител Галин Григоров и го предупредиха, че ако се приемат промените в системата за експертиза на работоспособността, стотици хора в областта ще останат без доходи. 

Според Светослав Чернев, председател на "Малки български хора", промените не са мярка срещу фалшивите ТЕЛК решения.

"Народен представител казва в село Хикс половината живущи са с ТЕЛК. Ами щом ги знаем, че са половината живущи с фалшив ТЕЛК, защо не ги хванем тях?".

Според Панайот Димитров от териториалната организация на сляпо-глухите проблемът не е в закона, а в неговото прилагане.

"Покрай сухото гори и мокрото, защото корупцията е голяма в България – под масата плика, във вестника. За да ви го казвам, значи съм го изживял".

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков увери, че промените няма де отразят на вече отпуснатите инвалидни пенсии.

Плевен стана поредният град, в който представители на национално представени организации на хора с увреждания обявиха готовност за протестни действия на 11 април в София. Те връчиха протестна нота на областния управител, в която изразяват недоволство от предвижданите промени.

"В протестната нота организациите заявяват, че предвижданата кардинална промяна на действащия модел ще доведе до отнемане на инвалидната пенсия на някои лица. С промените се въвеждат медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България, различни от действащите в ЕС", каза Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите, и допълни:
"Очакваме на протеста да се включат, по информация, която имаме чрез нашите регионални структури и организационния щаб, между пет и шест хиляди наши членове от цялата страна. На този протест очакваме да се присъединят към нас и президентът на Европейския форум на инвалидите господин Янис Вардакасанис, очакваме, разбира се, и подкрепа от други международни организации".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32