Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Гюлмезов: Писането на музика е Божи процес

4
Снимка: Ани Петрова

Гост на предаването "Кой кой е" на Великден и преди големия концерт на "Тоника Домини" в зала "Арена Армеец" бе музикантът, певец, композитор и текстописец Красимир Гюлмезов. Той е автор на десетки поп хитове на Лили Иванова, Нели Рангелова, Веселин Маринов, Георги Христов, Орлин Горанов, Мариана Попова. По време на участието си във вокална група „Домино" се запознава с бъдещата си жена Виолета. Двамата създават дует "Шик" през 1990 година, за когото Краси Гюлмезов също пише много хитове. През 2014 г. заедно със съпругата му Виолета и Ева Найденова създават триото „Тоника Домини“.

Старата любов ръжда не хваща, казва музикантът по повод подновяването на работата с Ева Найденова, години след като са били заедно в група "Домино":

"След като Гого (Найденов) се разболя и ни напусна, самата "Фамилия Тоника" се разформирова, но тогава Ева пожела да опитаме отново да работим заедно, защото нашият път с жена ми (Виолета Гюлмезова) започна заедно в група "Домино". Ева имаше две съкровени желания след кончината на Гого - да направим албум в негова памет и голям концерт като спомен за него. Успях да осъществя и двете мечти като организация... След това през 2016 направихме големия концерт с участието на "Richi e Poveri",
разказва Краси Гюлмезов. Той покани слушателите на концерта в "Арена Армеец" на 14 април, с участието на Симфоничния оркестър на БНР, с който ще отбележат 45 години на вокална група "Тоника" и 35 години на група "Домино".

"Тоника" е първоизточникът на тази златна марка, "Домино" също сме от това "котило", както казва Ева. Хората ще чуят много златни български песни, диригент ще бъде Владимир Джамбазов. Ще имаме и страхотни гости - Стефан Диомов, Нели Рангелова, Веселин Маринов, с които сме работили много през годините. Поканихме и трима големи певци от следващата генерация - Мария Илиева, Марияна Попова, както и Любо Киров и сме им много благодарни. Те ще се включат в по една от нашите златни песни... Има толкова златни песни, оставени от нашето поколение, защото има вечни стойности в нашите текстове", казва музикантът.

Споделя, че писането на музика е Божи процес. Първата идея е най-автентична и затова записва композициите веднага. Всяка намеса впоследствие може да направи една песен по-добра, но може и да я развали. Освен юбилей на сцената, тази година Краси и Виолета Гюлмезови отбелязват и 30 години семеен живот.

"Не е шега работа за хора, които работят заедно. Явно сме намерили начина как да бъдем партньори и да гледаме в една посока, както и нещата, които да ни обединяват и на сцената, и вкъщи".

Още за първите стъпки на Краси Гюлмезов в музиката, за годините на сцената и за писането на песни - чуйте интервюто!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия