Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и сърби заедно ще изкачат връх Руй

Българи и сърби за девети път ще изкачват днес заедно връх Руй. Проявата е под мотото "Традиция за бъдеще" и е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън.


Изкачването на най- високия връх в едноименната планина ще започне в 10 часа, като за първи път от българска страна походът ще се осъществява по три маршрута-от селата Зелениград, Забел и Ломница. 


На всеки от тях ще има представители на Трънското туристическо дружество, които ще съдействат на туристите при необходимост. За тези, които нямат собствен превоз Община Трън ще подсигури автобус, който ще тръгне в 09.00 от центъра на града и ще превози желаещите до село Забел.


Тази година има ограничения за движението на моторни превозни средства към върха. Срещата на българските и сръбски туристи на върха е в интервала от 13 до 16 часа, без обаче да се пресича границата. С годините инициативата все повече набира популярност и туристи от всички възрасти и краища на България участват в похода.


Ежегодно върхът се щурмува от над 1000 туристи, като сред тях по данни на организаторите има и представители на други държави.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32