Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на САЩ и Русия се срещат в трета страна - във Финландия, смята Доналд Тръмп

| обновено на 27.06.18 в 21:46
Владимир Путин посреща Джон Болтън в Кремъл.
Снимка: Кремъл

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че договорената днес среща с президента на Русия Владимир Путин най-вероятно ще се състои във финландската столица Хелзинки след срещата на върха на НАТО в Брюксел, която е насрочена за 11-12 юли, предаде Ройтерс. Тръмп каза още, че ще разговаря с Путин за войната в Сирия и ситуацията в Украйна.

Американският и руският президент не са се срещали от ноември миналата година, когато се засякоха на срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

Среща на Доналд Тръмп с президента на Русия Владимир Путин успя да договори днес в Москва съветникът по националната сигурност на американския президент.  Джон Болтън заяви, че прекият контакт между двамата президенти отговаря на националните интереси на Съединените щати и че Тръмп няма притеснения от евентуални критики, че се съгласява да се срещне с Путин.

„Много европейски лидери също се срещат с него“, обясни Болтън. Сред очакваните теми са намесата на Русия в американските избори, контролът върху въоръжаването и възстановяването на формата Г8 за форумите на най-влиятелните страни в света. Джон Болтън заяви, че Вашингтон не подкрепя отмяна на санкциите срещу Москва, нито смята да признава анексирането на Крим.

Съветникът на Путин Юрий Ушаков посочи, че срещата ще е в трета страна. Мястото и датата също са договорени, но ще бъдат съобщени официално утре.

За такава среща се говори отдавна, но и във Вашингтон и Москва не са словоохотливи по въпроса. Условието на руснаците е двамата лидери да се видят на неутрална територия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи като възможен вариант Виена. Не се изключва и Хелзинки, доколкото Финландия не е член на НАТО, а за Брюксел и дума не може да става.

Като най-вероятни дати вестник „Комерсант“ посочва 13-14 юли след срещата на алианса в белгийската столица на 11 и 12 юли. Отпада датата 15 юли, тъй като тогава е закриването на Световното първенство по футбол в Русия, на което ще присъства Путин.

На днешната си среща с Болтън той обеща да сподели с американците опита си от организацията на Мондиала. Домакин на Световното първенство по футбол през 2026 г. са САЩ, Канада и Мексико.

Болтън разговаря и с руския външен министър Сергей Лавров, с когото обсъдиха Сирия, Украйна и двустранните отношения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32