Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският бизнес се оплака от недостиг на квалифицирани работници

Васил Велев от АИКБ смята, че твърденията, че определени професии ще изчезнат заради дигитализацията на трудовия пазар, са пресилени.
Снимка: БГНЕС

Бизнесът у нас изпитва най-голям недостиг на квалифицирани работници, инженери и шофьори, обяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

На конференция днес в София беше обсъдено отражението на цифровите технологии върху нуждата от работници.

Твърденията, че определени професии ще изчезнат заради дигитализацията на трудовия пазар, са пресилени, смята Васил Велев. „Защото ние всеки ден се сблъскваме с огромния недостиг на работници и специалисти във всички сфери“, добави той.

Дигитализирането на пазара на труда обаче затруднява контрола на социалните служби по спазването на трудовото законодателство.

„По-трудно ще намираме тези работни места. Ще има проблем по отношение на травматизма, на спазване на работно време, на условия на труд“, каза Георги Милчин - главен секретар на Инспекцията по труда.

„Индустрията в България е на доста ниско технологично ниво“, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Според него обаче това може да е от полза за страната ни.

„Ние имаме един от най-добрият интернет в света, може би защото започнахме малко по-късно. Та нищо чудно нашите недостатъци да се превърнат в наше предимство в недалечно бъдеще“, каза Манолов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32