Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулминационна гала вечер на Международния балетен конкурс днес

Днес е Гала концертът на лауреатите, а утре е Супер галата „Среща на поколенията“, в която на сцената ще излязат не само най-новите победители, но и лауреати от предишни издания на конкурса, които вече се радват на световна кариера.

За финала на Балетната олимпиада пристигна и звездата на френския балет Патрик Дюпон. Освен солист на Парижката Гранд Опера, той е бил и неин директор. За Дюпон Варна е градът, откъдето тръгва неговата бляскава кариера през 1976-та, носител на златен медал и гран при от конкурса през 1976 г . На срещата му с медиите и почитатели на балета, пред препълнената зала, той отново благодари на организаторите и на варненската публика:




Патрик Дюпон е роден през 1959 г. В Париж. Тъй като бил енергично дете, майка му го записва първо на футбол, а после – на джудо. Веднъж обаче той попаднал в балетната зала и класическия танц го пленил завинаги.

Започнал да изучава балет при Макс Бозони – в миналото звезда на Парижката Гранд опера. На 15-годишна възраст постъпва в балета на Парижката опера, а година по-късно изиграва своята първа солова партия в балета „Нана“ на Ролан Пти.

След блестящото му представяне на Международния балетен конкурс във Варна, неговата кариера в балета полита нагоре: играя в балета „Федра“ на Серж Лифар, „Спящата красавица“, „Ромео и Жулиета“, в „Блудния син“ на Джордж Баланчин. На 19-годишна възраст вече изпълнява главната партия в „Болеро“ по хореография на Морис Бежар.
Танцува също в балети на Джон Ноймейер, Алвин Алей, Рудолф Нурее,в Юрий Григорович. На 21 години е обявен за etoile – звезда на Гранд опера. Гастролира успешно в различни трупи в Европа, Америка и Япония.

Морис Бежар поставя с „Балета на ХХ век“  „Саломе“ с Патрик Дюпон в главната роля. Майкъл Кларк създава хореография специално за великия французин в балета „Храна за ангели“.

През 1988 г. Патрик Дюпон става артистичен директор на балетната трупа на Нанси, където постява балета на Боб Уилсън „Мъките на Св. Себастиян“. В него изпълнява главната роля в партньорство със Силви Гилем и Микаел Денар.

През 1990 г. 30-годишният Дюпон е назначен за директор на балетната трупа на Парижката Гранд опера. Същата година се снима с Ален Делон във филма „Танцуващата машина“.

Като директор на една от най-значимите трупи в света той обогогатява репертоара с нови спектакли: „Баядерка“ на Нуреев, „Парк“ на Прелокаж, нова класическа версия на „Жизел“ и съвременната версия на Мац Ек, а също „Лешникотрошачката“ на Ноймайер и балети на Робинс.

През 1997 г. Патрик Дюпон напуска трупата на Парижката опера – повод за това е участието му в журито на кинофестивала в Кан, заради което закъснял за репетиции. Като свободен артист той прави опити в различни видове театрално изкуство, в това число и с „Имперсия руски балет“ като партньор на Мая Плисецкая.

През своята кариера Патрик Дюпон си е партнирал с най-големите звезди на танца: Ноела Понтоа, Силви Гилем, Мари-Клод Пиетрагала. Неговите мемоари са събрани в книгата му „Etoile”.

През 1996 г. Патрик Дюпон се завърна в града на своя голям триумф – Варна, за който винаги е говорил с любов и признание. В супергалата „Среща на поколенията“ на сцената на Летния театър той изпълни солото от балета „Саломе“ на Морис Бежар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтираха около 100 детски площадки за три месеца във Варна

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви, припомнят от Общината.  Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на..

публикувано на 11.07.24 в 16:41
Ивелин Михайлов

Депутатите направиха комисия за разследване дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплекс "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен..

публикувано на 11.07.24 в 16:38

Над 70 души минаха през мобилните медицински пунктовете във Варна заради жегите

Над 70 души потърсиха съдействие на разкритите от Община Варна мобилни пунктове. В тях медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане и даваха съвети във връзка с горещото време. Младежи от БЧК раздаваха бутилки с минерална вода на преминаващите, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че заради обявения жълт код и очакваните високи..

публикувано на 11.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

МТС: Около 40% от камионите по пътищата са претоварени

Съвместни действия за спиране на достъпа на претоварени камиони в пристанищата по река Дунав и Черно море . Това обсъдиха на среща заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков с представители на държавните и частни пристанищни оператори в страната. Целта на мерките е подобряване на безопасността на движението по пътя..

публикувано на 11.07.24 в 15:28

Таксиметрови фирми във Варна искат достъп до паркинга на автогарата

Таксиметровите фирми във Варна, без една, която има сключен договор, нямат достъп до паркинга на автогарата във Варна. Там е поставена бариера и клиентите им не могат да бъдат превозени с багажа си до автобусите. За това сигнализира с писмо до кмета на града Благомир Коцев, до председателя на Общинския съвет и до БНР, една от потърпевшите фирми...

публикувано на 11.07.24 в 15:02

Кметът напомня, че за едрогабаритните отпадъци има график

Има нов график за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци (ЕГО). За всеки район е определен ден от седмицата, напомня кметът на Варна в своя публикация във Facebook, която е провокирана от поредно струпване на отпадъци около контейнери, на което се натъква. Той публикува и снимка от улица "Стефан Караджа", "в идеални център на Варна, която ясно показва..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12