Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин и Атина се споразумяха за връщането на бежанци

Снимка: БГНЕС

Германия се договори с Гърция за подписването на споразумение, по силата на което гръцката държава ще приема обратно бежанци от федералната република, които са регистрирани първо на гръцка територия.

Всичко вече е уточнено, предстои да подпишем документа, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Берлин. Според говорител на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер Германия е близо и до споразумение за приемане на бежанците обратно и с Италия. Канцлерът Ангела Меркел е готова във всеки един момент да проведе разговори с италианския си колега, за да направи това споразумение факт, съобщава още говорителят. Германия вече сключи такова споразумение с Испания. То предвижда бежанци, които са подали молба за бежански статут в Испания и след това са се преместили в Германия, да бъдат връщани обратно на испанска територия в рамките на 24 часа.

Тези споразумения се отнасят за много малък брой бежанци. По данни на полицията на австрийско-германската граница от средата на юни до сега са били регистрирани само 150 бежанци, които са подали молба за статут в друга страна-членка. Половината от тях са минали през Италия, нито един не е идвал от Испания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32