Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГЕРБ обвиниха БСП, че твърденията им за чумата са провокация срещу националната сигурност

| обновено на 23.08.18 в 18:13
Членовете на ГЕРБ Тома Биков и Александър Ненков дадоха пресконференция в централата на партията.
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ обвиниха БСП, че с твърденията си за чумата въвеждат в заблуда българското общество и че действията им са провокация срещу националната сигурност.

На извънреден брифинг депутатът Тома Биков заяви, че институциите са действали адекватно и с това са предотвратили епидемия на чума по дребните преживни животни в страната:

“Ние на нея не ѝ вярваме, а пък господин Порожанов е министър и мисля, че има малко повече информация от нея. Тя твърди постоянно, че някаква жена ѝ е казала нещо, защото я е страх тя да каже, аз твърдя, че това е така и така. Въпросът, свързан с чумата и т.нар. "втори проби", които сега са взети, показват, че институциите са реагирали адекватно и заразата е била предотвратена. Действията на БСП и безотговорното поведение на госпожа Корнелия Нинова по време на тази криза за нас все още са провокация срещу националната сигурност“.

Противоречиви твърдения по повод вземаните проби за чума по дребните животни накараха по-рано днес БСП да поиска оставките на министрите на земеделието и на вътрешните работи Румен Порожанов и Валентин Радев.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставките на министрите Румен Порожанов и Валентин Радев заради появилата се информация, че вторите пробите за чума, проверени от френска лаборатория, са отрицателни.

Нинова коментира, че премиерът също трябва да понесе политическа отговорност.

"Подготвили сме всички стенограми от парламента, за да видите, че те двамата поемат отговорността и убеждават – и парламента, и нас, председателите на партии, че има чума. Двамата министри да си ходят веднага. Нашият премиер са го галели, и папи, и патриарси по главичката. Надявам се някой ден някой прокурор да го погали по главата".

От БСП се усъмниха за корупционни действия от страна на министъра на земеделието, тъй като още на 6 юни той е издал заповед за обществена поръчка, с която да се установи наличие на чума.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32