Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие до Южна Корея с куклените актьори от варненския театър

"Малки вълшебници" - емблематичният спектакъл на Държавен куклен театър - Варна, който от шест години пътува по света покори публиката на Световния музикален куклен фестивал - Чилгок 2018. Това е седмото издание на фестивала в Южна Корея, а Варненският куклен театър има честта да бъде в селекцията за четвърти път. Както винаги интересът и признанието са огромни - плакатите на спектаклите, с които участва театърът, са на кориците на фестивалните каталози, а симпатичните лица на куклите анонсират събитието на рекламни билбордове. Голям е интересът от страна на публиката - предварителни резервации за представленията от 4-те дни на фестивала са направили около 14 000 души.
Преди откриването на културното събитие, което се провежда от 23-ти до 26-ти август, всички участници от 8 държави - Южна Корея, Англия, Франция, Аржентина, Унгария, Русия, Чехия и България, са били приети от кмета на града-домакин г-н Сун-ки Баек и председателя на общинския културен център г-н Юн-о Ким.

Снимка

Специалното внимание към артистите е засвидетелствано с благодарствено писмо към всеки един от тях. На откриването на фестивала актьорите, които представят Варненския куклен театър - Красимир Добрев, Гергана Господинова, Евгения Василева и Боян Стоянов, очароваха публиката с подаръка си за кмета на Чилгок - реплика на кукла от спектакъла "Малки вълшебници". Тази постановка е знакова за ДКТ - Варна и създателите ѝ не веднъж са печелили престижни награди. Създадена е по мотиви от произведения на Джани Родари - постановката е на Вера Стойкова, сценографията на Свила Величкова, а музиката на Христо Намлиев.

Вижте какво разказаха актьорите в предаването "Гравитация 0" с водещ Мартин Николов:

Актьорите от Държавен куклен театър - Варна гостуват в "Гравитация 0", част 1

Актьорите от Държавен куклен театър - Варна гостуват в "Гравитация 0", част 2




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акордеонистът Димитър Стойков: Музикантите не се създават, те се раждат

Народният музикант Димитър Стойков, носител на множество награди като акордеонист, е един от носителите на званието "Почетен гражданин на Варна".  Той получава признанието за дългогодишната и богата творческа дейност, допринесла за обогатяване на фолклора в страната ни.  ОбС одобри шестимата нови почетни граждани на Варна Музикалното наследство..

публикувано на 15.08.24 в 16:35

Борислав Дряновски: За мен Варна е кауза!

Историкът и изследовател Борислав Дряновски е един от шестимата, удостоени със званието "Почетен гражданин на Варна". Дряновски получава признанието за цялостния му принос към историята на града и страната ни и по повод неговата 80-годишнина. Церемонията ще бъде тази вечер в Летния театър.  ОбС одобри шестимата нови почетни граждани на Варна..

публикувано на 15.08.24 в 15:28

„Феята от захарницата“ гостува във Варна

Авторът на поредицата за деца „Феята от захарницата“ – Катя Антонова, ще се срещне с малки и пораснали читатели във Варна на 24 август. Събитието ще се проведе от 11 часа в книжарницата във Фестивалния и конгресен център - Варна. То е част от традиционните гостувания на писателката в различни градове в страната. Входът е свободен и са поканени всички..

публикувано на 15.08.24 в 14:34

Миналото на Варна оживява в подкаст и печатно издание

В Деня на Варна, 15 август, започва излъчването на подкаста „Свидетелства от Варна“, а през ноември предстои и премиерата на печатно издание в 500 страници.  Поредицата събира 48 автентични спомени на четири поколения актьори, музиканти, художници, архитекти и организатори, оставили следа в живота на Варна. Интервютата са осъществени през 1993 -..

публикувано на 14.08.24 в 14:39

В края на август излиза новата книга на Георги Господинов

На 27 август излиза новата книга "Градинарят и смъртта" на Георги Георгиев, съобщи самият той в профила си във Фейсбук.  "Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след „Естествен роман“. Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели", подчерта Господинов.  "Баща ми беше градинар. Сега е градина...

публикувано на 09.08.24 в 13:38

Започна археологическият сезон в община Каварна

Археологическият сезон в община Каварна беше подновен преди дни. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври месец, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на..

публикувано на 09.08.24 в 11:19

Национално антикварно изложение започва във Варна

Националното антикварно изложение започва от днес и ще продължи до 11 август във Варна.  Над 200 антикварни щанда са подредени на на алеите до Аквариума в Морската градина.  Събитието е организирано от Народно читалище "Стара Варна" със съдействието на Общината в морската столица и е посветено на Деня на Варна, 15 август. 

публикувано на 09.08.24 в 09:23