Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настъпателна операция срещу контролираната от бунтовниците провинция Идлиб няма да има

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Настъпателна операция на сирийските правителствени сили срещу контролираната от бунтовниците провинция Идлиб няма да има. Това стана ясно след продължилата повече от три часа в Сочи среща между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Създаване на демилитаризирана зона от 15-20 километра по линията на съприкосновение между правителствените войски и въоръжената опозиция до 15 октомври тази година, извеждане от зоната на радикалните бойци, включително "Джебхат ан Нусра", по предложение на турската страна изтегляне до 10 октомври на тежкото въоръжение като танкове, реактивни системи за залпов огън, оръдия и минохвъргачки на всички опозиционни групировки. Всичко това е записано в приетия съвместно меморандум за деескалация в провинция Идлиб. Контролът върху демилитаризираната зона ще се извършва от съвместни патрули на турската армия и руската военна полиция, съобщи президентът Путин и добави:

По общото ни мнение практическата реализация на планираните стъпки ще даде допълнителен импулс на процеса на политическо урегулиране на конфликта, ще позволи активизиране на работата на женевската платформа и ще помогне за завръщането на мира на сирийска земя.

Президентът Ердоган изрази на свой ред задоволство от постигнатите резултати и добави, че и занапред турската армия ще продължи борбата срещу терористичните групировки като "Ислямска държава" и кюрдските формирования.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32