Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Просветният министър Красимир Вълчев:

Над 9 хиляди деца са върнати в образователната система

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Над 9 хиляди деца, отпаднали от образователната система, са върнати в нея в началото на втората учебна година, откакто работи правителственият механизъм за обхващане и задържане на деца и ученици в образованието. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

"Имаме записани и доброволно още 10 000 деца, но 8000 от тях са на възраст от 5 до 7 години. 2000 обаче имаме доброволно записани, на възраст между 11 и 19 години", посочи министър Вълчев.

"Училища прикриват отсъствия на ученици. Затова ще бъдем безкомпромисни", обеща министърът.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че ще бъде направена ревизия на това как се издават медицински бележки. Той изтъкна, че за първи път от шест години насам делът на преждевременно напусналите образованието млади хора намалява. Когато обаче директорите, педагозите и социалните работници не могат да върнат в клас учениците: "Идва място на репресията".

Дончев съобщи, че заради натрупани повече от пет отсъствия от септември миналата година до януари са спрени 55 000 месечни помощи. Според него размерът на глобите за отсъствия от училище трябва да бъде преосмислен, защото той невинаги респектира родителите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32