Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Общинските съвети ще определят възнагражденията; заплатата на кмета може да стане като на министър", информира Труд за приети нормативни промени. С до 20 на сто ще бъдат повишени заплатите на чиновниците отличници. Висшите ръководители ще получават до 4 500 лева месечно.

24 часа допълва, че се закрива министерството на Лиляна Павлова, което работеше по време на европредседателството ни. 

Минималните и максималните осигуровки се повишават от 2019 година, пише "Сега". Дефицитът в бюджета за пенсии ще е 3 милиарда и 700 милиона лева, всички обезщетения остават замразени. Пенсионери съпроводиха приемането на бюджета в парламента с протест.

В рубриката "Наблюдател", Сега помества анализ, озаглавен "Защо пенсионната система е обречена?". Пенсионната ни система на практика е фалирала, срещу милиардите, които сме принудени да наливаме в нея всяка година, получаваме единствено едно празно политическо обещание, пише в анализа. "ГЕРБ излъга пенсионерите" е заглавието на първа страница на Земя. Линията на бедността е 348 лева, а минималната пенсия ще е 219 лева. Един милион и 200 хиляди души оцеляват под прага на мизерията, припомни, по време на дебатите вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод бюджета за догодина. И Дума излиза с водещо заглавие в същия дух "Плюс 39 стотинки на ден за 900 хиляди пенсионери, което е подигравка. 11 часа дебати по бюджета без изказване от ГЕРБ, подчертава опозиционният вестник.

Според Монитор, недостигът на работна ръка може да се  преодолява с труд на затворници. В групи до девет души те могат да работят извън затворите. Предприемачи са на мнение, че могат да се включат в проиводства с повече ръчен труд.

След сделката за Брекзит не е ясно ще признава ли Великобритания българските дипломи, пише 24 часа. Този въпрос е останал извън постигнатото споразумение между Лондон и Брюксел, предстоят двустранни преговори. Досегашните процедури за кандидастване ще се запазят до 2021 г.

Желаещите да почиват у нас догодина англичани са се увеличили с 30 на сто, информира Телеграф. Те предпочитат морето ни, са казали от туристически организации. Германци и поляци харесват северното Черноморие.

Председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов призовава, в интервю за Труд "Забравете думата цензура". "Никой не посяга на свободата на словото", допълва той.

В същия вестник е поместен коментар на доц. д-р Спас Ташев от БАН, който смята, че не закриване на Агенцията за българите в чужбина, а преосмисляне на досегашната политика би била по-полезна за сънародниците ни зад граница.

"222 тира и коли блокираха страната", е водещото заглавие на Монитор. Мокрият сняг скъса електропроводи, остави десетки селища без ток. Най-много сигнали са подадени на телефон 112 от Русе, Велико Търново и Разград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32