Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредни мерки за сигурност в Гърция заради демонстрации в памет на младеж, убит преди 10 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция започват протестните демонстрации на ученици и студенти в памет на Алексис Григоропулос - 15-годишен младеж, убит от полицай преди 10 години. Участието на анархисти създава риск от сблъсъци с полицията.

Полицаят, застрелял 15-годишния тинейджър, е в затвора с доживотна присъда, но гръцката младеж превърна Григоропулос в символ за неподчинение и протести срещу полицията. Политически сили няма да участват в днешните демонстрации, но призоваха за мирно протичане на протестите.

Извънредни мерки за сигурност въведе гръцката полиция на местата, където ще се проведат демонстрациите .

Центърът на протестите е в Атина, като демонстрации се подготвят от ученици и студенти в цялата страна.

В Атина и Солун са блокирани централните улици, а части на полицията охраняват всички университети.

Над 5 000 полицаи участват в охраната само в гръцката столица. Включени са и частите за борба с безредиците. Демонстрациите ще продължат през целия ден. Тази вечер и анархисти ще участват в протестите на мястото на убийството на Григоропулос в квартал "Екзархия".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32