Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу системата "бонус-малус“ в Ямбол

Втори протест в района на Кресна

| обновено на 09.12.18 в 18:40
Протестиращи от Сливен и Ямбол от протеста на 25 ноември 2018.
Снимка: БТА

В Ямбол днес отново имаше протест срещу управлението. Демонстрантите се обявиха и срещу предлаганата система " при застраховките "Гражданска отговорност". 

По централните ямболски улици премина автошествие, в което се включиха най- вече таксиметрови шофьори.

За разлика от предишните, днешният протест беше малоброен. В насрочения час дойдоха около 20 автомобила. "Може да сме малко, но ще се борим докрай", каза присъстваща на протеста.

Протестиращите се обявиха срещу системата "бонус-малус". Една от протестиращите каза пред БНР:

"Защото тази система прави така, че ние един път плащаме, когато направим нарушение ни глобяват и втори път ще ни глоби и застрахователят, тоест ще плащаме по голяма застраховка".

Недоволните настояват и за промяна в управлението  - "да има по-малко депутати, да бъдат избирани мажоритарно, да има референдуми, с които ние като граждани на тази република да имаме право на мнение, защото сега нямаме", каза друга от запитаните.

В продължение на около два часа следобед протест на жители на Кресна блокираше периодично движението по главния път Е-79 в центъра на града. Полицаи и жандармеристи осигуряваха поетапно преминаване на автомобилните колони, които се образуваха по време на демонстрацията.

Без сериозни конфронтации между протестиращи и представители на органите на реда премина днешният втори протест в района на Кресна.

Стотина демонстранти от района на Кресна, Сандански и Благоевград изразиха гражданската си позиция  с искане за промяна на политическата система и повишаване на жизнения стандарт в страната.

Сред простиращите бе и кметът на община Кресна Николай Георгиев:

"Аз съм тука в момента като гражданин, не като кмет, да застана рамо до рамо с моите съграждани. Изцяло ги подкрепям".

Представители на различни възрасти се включиха в днешния протест. Местните жители настояват най-вече за по-добър живот на децата.

"С усещане за справедливост. Да има по-добър живот за българския народ и най-вече за децата - да не бягат навън и да си останат тука" , каза един от присъстващите.

По време на частичното спиране на движението на автомобили и в двете посоки на главен път Е-79 се образуваха колони. Пътуващите обаче не бяха изнервени от създалата се ситуация - "Ние сме "за", подкрепяме ги", каза пред БНР запитан, а друг допълни - "Бързаме, по работа пътуваме, обаче човек не трябва да си създава напрежение".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32