Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЦИК: Няма да има дистанционно електронно гласуване на евроизборите

Изборният кодекс допуска удължаване на мандата на сегашните членове на комисията

Снимка: БГНЕС

Няма да има дистанционно електронно гласуване на евроизборите, категорични бяха от ЦИК. От там припомниха, че Изборният кодекс допуска удължаване на мандата на сегашните членове на комисията, но дали ще има нов състав на ЦИК след 21-ви март ще реши законодателят. 

От ЦИК прилагат закона такъв, какъвто е приет, обясни говорителката Камелия Нейкова, а на въпроса дали е възможно удължаване на мандата на сегашния състав: "Ако Централната избирателна комисия продължи в този състав да осъществява правомощията си и след края на мандата, това е допустимо съгласно разпоредбите на Изборния кодекс", отговори Нейкова.
 

Вече тече подготовката на европейските избори в края на май, но тогава няма да има дистанционно електронно гласуване поради липса на система за идентификация:

"Технически няма как през май месец. Законодателят промени и срока за въвеждане на електронната идентификация с промяна в закона за българските лични документи: "Не може да се изпълни самата разпоредба на закона в тази връзка, ако я няма електронната идентификация" - допълниха Александър Андреев и Камелия Нейкова.
 

За промените в изборните правила в последния момент, които се готвят от парламента, говорителите казват, че това не е прецедент.

Камелия Нейкова коментира: "Би било по-добре по-рано да се приемат тези промени, за да може чисто организационно, не само Централната избирателна комисия, всички институции, които имат отношение към изборния процес, спокойно да могат да подготвят произвеждането на избори. На нашия състав не веднъж ни се е случвало да има промени в изборното законодателство в последния момент".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Личните данни при онлайн търговията вече ще се приравняват с пари

Всеки от нас поне веднъж е ставал жертва на нелоялна търговска практика. Дали ще ни дадат негодна стока или пък продукт, който не отговаря на този, който сме поръчали при онлайн търговията и други подобни случаи. Единственият начин по който можем да се защитим е като сигнализираме в Комисията за защита на потребителите. Често след предприетите от..

публикувано на 16.05.22 в 08:58

III ОУ „Ангел Кънчев“- гр. Варна участва в Национална програма „Иновации в действие“

III ОУ „Ангел Кънчев“ – гр. Варна е включено в списъка на иновативните училища през 2019 година. През учебната 2021-2022 година училището участва в Национална програма „Иновации в действие“ с проект „ Въвеждане на иновации за формиране на екологична култура в помощ на природата. „Дигит@лните дец@ в помощ на природата“ . Целта на проекта е да..

публикувано на 16.05.22 в 08:00

Адреси без ток на 16 май

На 16.05.2022 от 11:00 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Кичево. На 16.05.2022 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде..

публикувано на 16.05.22 в 06:08

Слънце до обяд, следобед отново се заоблачава

Утрото в понеделник ни посреща с тихо и спокойно време, на места във Варна с намалена видимост. Днес преди обед ще преобладава слънчево време, сутринта на места мъгливо. Около и следобед отново ще са развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Възможни са и локални градушки. Във..

публикувано на 16.05.22 в 05:56

Бира за смет

Инициативата на "Ротаракт" - Варна, за почистване на екопътеката до Телевизионната кула, е с надслов "Бира за смет", тъй като всеки, който се включи, получава кенче бира, а децата - безалкохолни напитки. "2018 година го правихме на Камчийски пясъци", каза за Радио Варна Денис Кяшиф, пас-президент на "Ротаракт клуб"-Варна. "Изчистихме около четири..

обновено на 15.05.22 в 15:38

Лекари очакват нова Covid вълна през есента

Мнозинството от лекарите очакват нова вълна от Covid през есента. Това показват резултатите от анкета, проведена в специализираната мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването "CredoWeb". В допитването са участвали 425 медици от всички специалности в цялата страна. Под 4% от медиците смятат, че е постигнат колективен имунитет. Според 56% след..

публикувано на 15.05.22 в 13:49

МОН: Над 242 млн. лева и 21 програми за предучилищно и училищно образование

242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Две от програмите  са нови - „Заедно в изкуствата и спорта“ и „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“. С първата програма ще се реализират 90 милиона..

публикувано на 15.05.22 в 13:48