Няма отговорни за парапета във варненската болница „Св. Анна”

Две наредби контролират безопасността на строежите и съоръженията в жилищните и обществените сгради. Това отговориха на запитване на БГНЕС от Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с трагичния инцидент във варненската болница „Св. Анна”, при който две годишно дете почина, падайки през парапет от третия етаж. Веднага след трагедията Районната прокуратура във Варна обяви, че започналото досъдебно производство се води единствено "срещу родител или настойник, който не е положил достатъчно грижи за детето".

Изискванията за безопасност на строежите и най-вече на обществените сгради са регламентирани и с подзаконовите нормативни актове по устройство на територията – Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания и Наредба от 2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата.

„Контролът по прилагане на цитираните наредби е на проектанта, който носи отговорност за проектирането на строежа в съответствие с основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация, и на консултанта извършил оценяване на съответствието на инвестиционните проекти. С действащите законови разпоредби е вменено задължение на собствениците на въведени в експлоатация строежи, какъвто е настоящият случай във Варна, да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация”, се казва в писмения отговор, изпратен от МРРБ до нас.

Според чл. 46 на тази наредба разстоянието между вертикалните елементи на парапета трябва да е не повече от 9 см с оглед безопасно ползване от деца. Така дори в най-тясната си част елементите на стълбището във варненската болница "Св. Анна" се оказват поне два пъти по широки, но и два пъти по-опасни за децата.

В наредбата на регионалното министерство от декември 2015 г. има текст, в който е записано, че предпазните парапети с цел обезопасяване срещу възможно падане се проектират с височина най-малко 1 м за обезопасяване срещу падане от височини до 12 м и с височина най-малко 1.10 м за обезопасяване срещу падане от височини над 12 м. Именно това изискване не е спазено в родилното отделение във варненската болница "Св. Анна". Там две годишното дете е паднало от най-малко 12 м и парапетът на третия етаж е трябвало да бъде най-малко 1 м, но след проверка е установено, че той е висок не повече от 90 см.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащабна операция на "Пътна полиция" започна в цялата страна

Ще бъдат мобилизирани екипи там, където има концентрация на пътнотранспортни произшествия, в тъмните части на денонощието. Традиционно по празниците винаги са се взимали превантивни мерки, сега действията ще бъдат изпреварващи.

публикувано на 16.12.19 в 06:36
Последното съвместно пътуване на Ева и Йордан Соколови е до Египет. Древноегипетски комплекс Абу Симбел с два храма, посветени на Рамзес Втори и съпругата му Нефертари.

Откриха смятан за несъществуващ артефакт от Древен Египет

Археолози за първи път откриха конусовидна шапка, носена от древните египтяни. Рисунките на тази част от облеклото често се виждат на артефакти, чиято възраст датира от 3500 години, но досега тези шапки не са били намирани при разкопки. Някои учени смятаха, че те всъщност не са истински, а присъстват само в художествени образи, съобщава..

публикувано на 16.12.19 в 06:29

Слънчево и сравнително топло за сезона

Днес ще бъде предимно слънчево със слаб, по крайбрежието до умерен югозападен вятър. Ще остане топло за средата на декември, като максималните температури ще са между 11° и 16°, за Варна около 15°. Вълнение на морето в близост до брега 1-2 бала, в открито море 3. Температура на морската вода 11°-13°. Изгрев на Слънцето за..

публикувано на 16.12.19 в 05:52

Адреси без ток

На 16.12.2019 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – бул. Съединение, ул. Васил Друмев, ул. Витоша, ул. Марек, ул. Фронтоваци, ул. Явор, ул. Габрово, ул. Осми март, ул. Цар Калоян, ул...

публикувано на 16.12.19 в 05:00

Още по-топло ще е времето от утре

През нощта ще е предимно ясно, през деня ще преобладава слънчево и топло за сезона време. Ще духа слаб югозападен вятър. Минималните температури слабо ще се понижат и ще са между 2 и 7 градуса, максималните ще се повишат до 11-16 градуса. За Варна минимална температура 7, максимална около 15 градуса. Вълнение на морето в близост до брега..

обновено на 15.12.19 в 17:12

Озеленяват три автобусни спирки в Бургас

Община Бургас ще засади зеленина върху заслоните на три автобусни спирки в града. Едната от тях се намира при Индустриален и логистичен парк, а другите две са при Дома на нефтохимика. Растителността върху автобусните спирки е специфична. Използва се предимно при изграждането на градини върху покриви на сгради, тераси и паркове. Тя издържа на..

публикувано на 15.12.19 в 16:29

Румен Петков: "Изборният кодекс у нас има тежки дефекти"

"Централната избирателна комисия е съучастник в извършването на нарушения по време на последните избори", заяви във Варна лидерът на АБВ Румен Петков. Той обяви това след разговори с ръководствата на местните структури. Петков допълни, че от ЦИК са изпратили техен представител седмица след местните избори да проверява сигналите за нарушения, подадени..

публикувано на 15.12.19 в 16:28