Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колумбийска криза с аромат на кафе

Колумбийските производители на кафе настояват да продават ароматните зърна, без посредничеството на Нюйоркската борса. Според тях секторът е в криза, а причината за това е именно търговската спекулация, предава Франс прес.

"Искаме да продаваме кафето си на справедлива цена, която покрива производствените разходи и носи разумна печалба", обяснява пред Франс прес Хосе Сиера, директор на Националната федерация на производителите на кафе в Колумбия.

Той твърди, че секторът не е преживявал подобна кризисна ситуация от 25 години. "Плащат ни 640 000 песос (228 долара) за всяка партида от 125 килограма, а производствените ни разходи се равняват на 790 000 песос (282 долара)", което е загуба от 54 долара, обяснява той.
Както при други суровини или земеделски продукти, закупуването на кафето става чрез фючърсни договори, целящи да защитят купувача и продавача от колебанията на цените. Ценното кафеено зърно обаче е предмет и на спекулации.

"Спекулантите на борсата, които купуват запасите от кафе (...), ги препродават, когато им е изгодно и така свалят цената. Затова не искаме повече да използваме като референтна фиксираната цена на борсата в Ню Йорк", твърди Хосе Сиера.

Колумбия е третият най-голям производител на кафе в света след Бразилия и Виетнам и е на първо място по производството на по-лекия сорт кафе, за който се твърди, че е с най-добро качество. Референтна цена за половин килограм кафе се е понижила от 1,5 долара през 2016 година до по-малко от долар през февруари 2019 година. Колумбийските производители получават допълнителен бонус до 20 цента заради качеството на кафето им, но това не е достатъчно.

За спада на цените допринася и световното предлагане на кафе. Според Международната организация на кафето реколтата за 2018/2019 година би трябвало да бъде 167,47 милиона чувала кафе, което надминава очакваната консумация на кафе в света от 165,18 милиона чувала.
Според Колумбийската национална федерация на производителите на кафе пазарът на кафе генерира всяка година около 200 милиарда долара оборот в света, а производителите получават само 10 процента от него.

Федерацията предлага Колумбия да се обедини с други страни производителки на по-леко кафе в Централна Америка и Африка, за да не зависи от Нюйоркската борса, особено след като качеството на кафето дава на производителите от тези страни свободата да преговарят. Колумбийските производители трябва да одобрят подобно предложение. Веднъж прието от тях, то би могло да бъде предложено на заседанието на Световната организация на кафето в края на март в Кения, а след това и през юли на форума на производителите на кафе в Бразилия. В Колумбия над 540 000 семейства са заети в производството на кафе, а доходите на три милиона души зависят от този сектор. Кафето е един от основните продукти в страната след петрола и минералите.

Колумбийското правителство обяви план за подпомагане на сектора, който включва най-вече субсидии за закупуването на тор и обновяването на плантациите. За производителите на кафе тези мерки обаче са недостатъчни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В посока Южна Корея с Моника Генова

В рубриката „Посока Варна“ в предаването „Улица Събота“ Олга Добрева ни среща с Моника Генова. Моника е завършила "Приложна лингвистика с немски и корейски език" във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, а последната година от следването си прекарва в Южна Корея в град Йон Гин, в Каннам университет. Градчето се намира..

публикувано на 04.04.20 в 15:25

Лекари искат преразглеждане на забраната за женски консултации

Преразглеждане на забраната за женски консултации искат лекари. След удължаването на извънредното положение трябва да се осигури възможност за адекватно проследяване на бременността. В момента по препоръка на здравното министерство, бременните могат да посещават гинеколог при спешни състояния или за задължителни високоспециализирани..

публикувано на 04.04.20 в 12:46

От 7 април до Великден ще изплащат пенсиите

Гражданите да ползват пощенски услуги след 12 часа в периода на раздаване на пенсиите, за това призова социалният министър Деница Сачева . Целта е да се осигури сутрешен времеви "коридор" за възрастните хора, в който те да получават априлските си пенсии спокойно и с намален риск. "Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и ще е..

публикувано на 04.04.20 в 10:34

COVID-19, КОЛАПС-20

Дали ковидът и колапсът ще са равнозначно унищожителни за здравето на хората и за здравата икономика тепърва експерти ще дават професионални мнения. "До две седмици предстои да бъде изготвен подробен анализ за икономическия профил на морската столица в контекста на новите предизвикателства". Никога не съм разбирала семантиката на..

публикувано на 04.04.20 в 09:42
А.Попхлебарова

А. Попхлебарова: Всички трябва да си помагаме

Епидемията направи държавните граници несъществуващи   и днес мислим за всичките си познати и приятели по света като за съседи. Всички сме в една обща „лодка“ и трябва да си помагаме, така смята Антоанета Попхлебарова, която основа преди години във Варна Младежката доброволческа организация PTPI „Делфините“. Антоанета Попхлебарова..

публикувано на 03.04.20 в 19:00

Ще следим разпространението на вируси чрез блокчейн

Приложение и онлайн платформа - Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker , което позволява проследяване и предотвратяване на последващо разпространение на заразни и вирусни заболявания разработва варненски технологичен стартъп. Тракерът се базира на блокчейн технологията и позволява запазване на анонимността на потребителите, каза за Радио..

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Кой къде е ? Google показва на властта

Google ще публикува данни за местонахождението на своите потребители по целия свят от днес, за да позволи на правителствата да преценят ефективността на мерките за социално дистанциране, въведени за борба с пандемията COVID-19, заяви техническият гигант. Данните за..

публикувано на 03.04.20 в 13:19