Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: Опасността от Брекзит без сделка никога не е била толкова голяма

| обновено на 13.03.19 в 14:21
Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Никога опасността за Брекзит без сделка не е била толкова голяма както сега. Това заяви главният преговарящ за излизането на Великобритания от страна на Съюза Мишел Барние. Европейският парламент и Европейската комисия обсъдиха в пленарната зала в Страсбург резултатите от вчерашния вот в британския парламент за Брекзит, както и приоритетите по темата преди Европейския съвет на 21 и 22 март.

Снощното гласуване в британския парламент доведе до задълбочаване на огромната несигурност след решението за Брекзит, каза главният преговарящ от страна на Съюза Мишел Барние и подчерта, че няма да има гаранции и допълнително тълкуване на сделката за излизане на Великобритания.

„Моментът е много сериозен и опасността от напускане без споразумение никога не е била толкова голяма. Не бива да подценяваме нито този риск, нито неговите последици. Призоваваме всички държави-членки да се подготвят за това. Никога не сме работили за варианта за напускане без споразумение, но Европейският съюз е готов да приеме тази ситуация“, посочи френският политик.

От името на Европейската комисия заместник-председателят ѝ Франс Тимерманс каза, че усилията трябва да бъдат насочени към избягване на твърдата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия и запазването на цялостта на единния пазар.

Като „катастрофа“ определи снощния вот в британския парламент Манфред Вебер, шеф на групата на Европейската народна партия. Също като Барние той призова Евросъюзът да се подготви за песимистичния сценарий за излизане без сделка.

Лидерът на социалистите в Европарламента Удо Булман заяви, че трябва да бъде даден втори шанс на британците да решат въпроса, а либералният му колега Ги Верхофстад настоя политическата класа във Великобритания да започне заедно конструктивен разговор за бъдещето.

Зам.-председателят на консерваторите Ханс-Олаф Хенкел изненада залата с думите, че най-доброто решение е Великобритания да остане в Европейския съюз.

Междувременно в коментар във Фейсбук премиерът Бойко Борисов посочи, че Европейският съюз е положил много усилия и време по сделката за излизане на Великобритания и си е свършил работата. „Сега трябва да сме готови на сценарий сделка да няма“, отбелязва Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Британските депутати гласуват дали да блокират Брекзит без сделка

Британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че днес ще гласува против варианта Великобритания да напусне ЕС без споразумение. „Искам да излезем от ЕС с добро споразумение, вярвам, че разполагаме с такова“, каза тя пред британските депутати...

обновено на 13.03.19 в 17:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32