Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Морските бани във Варна - II част

В предаването "Архитектурата на Стара Варна" продължаваме разказа за един от символите на града. Съвременните морски бани са изградени през 1926 година, официалното откриване е на 12 юли. Събитието е посетено от около 20 хиляди души. Баните се строят 1 година, варненската община инвестира в голямото модерно съоръжение 6, 5 милиона лева. Изграждането на баните чрез търг печели чешко-австрийското акционерно дружество "Пител - Браузеветер". Всичко това се случва в мандата на кмета Петър Стоянов.

Някога баните са имали мъжко и дамско отделение, а разделението е било локализирано на самите Централни морски бани. От там навътре в морето е имало мостик, който е разделял дамите от господата. Специално назначен общински стражар се е грижел за спазването на реда и безопасността на двете зони. Но след като дамите превземат мъжкия плаж през 1932 година той се превръща в смесен.

Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.

Слушайте ни всяка неделя от 9 до 10 часа в ефира на Радио Варна и он лайн на: http://www.predavatel.com/bg/play/bnr_radio-varna_live


ВИЖТЕ ОЩЕ

Коментар: Скъп хляб, евтини зрелища

„Ето мечето слиза по стълбите… бум… бум… бум…с главата надолу зад Кристофър Робин. Това е единственият начин за слизане по стълба, доколкото му е известно. Понякога му се струва, че сигурно има и друг начин за слизане по стълбите, а не да не си чука главата във всяко стъпало. Сигурно ще измисли такъв начин, ако помисли малко”, пише Алан Милн в..

публикувано на 18.09.21 в 13:48

Еко работилница събра деца във Варненския зоопарк

Всеки петък до края на септември децата ще се сливат с природата чрез интересни еко арт работилници, организирани от "Академия за рециклиращо изкуство" и Варненския зоопарк.  Срещите са от 13ч. до 16ч., като поканата е отправена към малки и големи, разказа за Радио Варна Наталия Николова - главен организатор на инициативата. От своя страна д-р..

публикувано на 17.09.21 в 16:39

Стартира онлайн игра "Символите на Варна!"

По случай Световния ден на туризма - 27-ми септември, дирекция „Туризъм“ към Община Варна стартира онлайн игра „Символите на Варна“.  Всеки, който желае да участва, може да сподели снимка на известни сгради, паметници или места, които са емблематични за града и с които асоциират с морската столица, съобщават организаторите. Снимките може да се качват..

публикувано на 17.09.21 в 16:37

ВСУ „Черноризец Храбър“ ще провежда изпити за международно сертифициране по руски език

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ подписа договор за провеждане на изпити за международно сертифициране с московския Държавен институт за руски език „Ал. С. Пушкин“. Подпис под документа положиха президентът на университета доц. д-р Красимир Недялков и ректорът на  института проф. д.п.н. Маргарита Русецкая. Споразумението..

публикувано на 17.09.21 в 14:40

Българин, живеещ в Унгария, разказва защо хората там се ваксинират

Дания премахна всички ограничения, които бяха в сила заради ковид кризата. Ние сме на обратния полюс. У нас мерките обаче се затягат. Дали се спазват е съвсем друг въпрос. Дори съседни държави затегнаха правилата за влизащите от България. В Унгария прогнозите са, че ще има по-строги мерки. Лидерът на българо-унгарската група „Месечинка” Емил..

обновено на 17.09.21 в 10:43

Нова Шипка - село с богата история и красива природа

Нова Шипка е малко кокетно село в Община Долни Чифлик с население от около 200 души. То се намира в Камчийската долина и е сгушено в прегръдката на красивите вековни гори. Още с влизането в селото, ми направи ми впечатление тишината и спокойствието по улиците, голяма част от които бяха асфалтирани. В сградата на кметството се помещават още..

публикувано на 17.09.21 в 10:01
Мария и Милен Минкови

Младоженци от Варна с благородна кауза - дарения вместо цветя

На днешната дата 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. С вяра в доброто надежда подарява любовта на семейство Минкови. Мария и Милен са едно от най-младите семейства на морската столица, които си казаха заветното „Да“ преди броени дни, на 8 септември...

публикувано на 17.09.21 в 09:00