Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чесънът - природният антибиотик

Чесънът е неизменна част от трапезата и от много готварски рецепти в българската кухня. Мнозина обаче го избягват заради неприятната миризма въпреки полезните съставки. Според д-р Людмила Емилова пресният чесън е много по-полезен и неговата антиоксидантна сила е в пъти по-голяма от тази на стария. За предпочитане е той да бъде доставен от градина без химия, но ако не сме сигурни в произхода, можем да оставим стръковете във вода с прибавена хлебна сода поне за 10-15 минути преди консумация. Друго полезно нещо, което трябва да знаем е, че активните молекули на чесъна се усвояват по-лесно, ако са разтворени в малко растителна мазнина. Още съвети за начина, по който да използваме чесъна на трапезата, д-р Емилова дава пред Габриела Гаврилова.

Различните видове лук винаги са присъствали традиционно на трапезата на българина. Заслужава ли си да плащаме цената на общественото мнение и да отбягваме чесъна в храненето си заради неприятната миризма?

Вече 26 години казвам на моите пациенти, че лук, праз и чесън са трите естествени антибиотика, които трябва да използваме в храненето си. През пролетта пресните лук и чесън, а през есента, когато сме най-уязвими трябва вечер на трапезата ни да присъства поне една от тези три изключително ценни за здравето ни храни.

Въпреки че има повече от 150 ценни съставки в съдържанието си, чесънът съдържа още една много важна съставка - алицин. И тя се намира в цитоплазмата на клетката. Във вакуолите се намира ензим, който превръща по-сложните съединения в алицин. И за това най-полезен за здравето ни е чесънът, когато го смачкаме. И както старите глави чесън, така и пресния можем първо да го смачкаме и така да го хапнем, защото по този начин ще донесе много повече ползи за здравето, отколкото ако просто го ядем. Като го дъвчем ние също разрушаваме част клетките със зъби и така също би могъл да се образува алицин. Важно е да се знае обаче, че алицинът е термоустойчив. Ако го сложим в яденето той ще се запази и ще свърши полезната работа за нашия организъм, но също само ако предварително бъде смачкан.

А не цялата склидка

Да, защото тогава ензимът, който превръща другите съединения в алицин като белтъчна молекула при термична обработка се деактивира и не може да превърне в алицин това, което е в чесъна. Миризмата е нещо, което наистина е неприятно за околните и за това трябва вечер да хапваме чесъна, за да не миришем на околните.

Чесънът сваля и кръвното налягане

Да, това е много характерно. Хората сега най-често ги морят раковите заболявания. И се оказва, че чесънът е най-добрата от всички храни, които поемаме. Направени са едни много сериозни изследвания от проф. Белвю, при които в различни епруветки се поставят различни видове ракови клетки. След това те биват третирани с различни видове храни. Този експеримент показва, че чесънът възпрепятства развитието на раковите клетки. И това на практика показва, че алицинът възпрепятства образуването на метастази, като стимулира апоптозата /самоубийството/ на раковите клетки, от една страна и от друга ускорява отстраняването на канцерогенните вещества.

Може ли консумацията на чесън  да бъде полезна и при други заболявания?

Алицинът образува и серни съединения, които убиват всички вируси, гъбички, паразити, патогенни микророганизми и по този начин унищожават резистентните на антибиотици микроорганизми. За разлика от антибиотиците обаче серните съединения на чесъна  оставят живи полезните чревни бактерии като лактобацилус булгарикус.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Клиниката на д-р Емилова временно ще консултира само онлайн

Клиниката на доктор Емилова временно затваря врати поради увеличените случаи на коронавирус във Варна, но е важно да знаят всички нейни пациенти и всички любители на природосъобразния начин на живот ще бъдат давани онлайн съвети и консултации. Един от хората, които ще правят това е доктор Красимир Милев. С доктор Емилова решихме временно..

публикувано на 16.11.20 в 15:30

Грам профилактика е по-добре от килограм лечение

Семеен абонамент предлага от този месец Клиника „Д-р Емилова“ . Идеята е на д-р Красимир Милев, който е част от екипа на центъра вече 22 години. Целта е нашите пациенти да имат дистанционен контрол и те да получават почти всичко, което предоставяме на място, обясни д-р Милев. Семейният абонамент включва: ежемесечна консултация с..

публикувано на 30.09.20 в 18:13

Клиниката на д-р Емилова отваря врати отново в к.к. Свети Константин и Елена

От 16 септември клиниката на д-р Емилова ще работи в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ във Варна. Както и миналата година екипът й ще бъде в хотел „Аква Азур“, а р аботата ще бъде изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. Телефоните 0888 951 288 и 0886 919 944 а подробности и записване телефони..

публикувано на 14.09.20 в 01:05

Как д-р Емилова създаде международна общност, посветена на здравословното хранене и живот

Всички пациенти на д-р Людмила Емилова са изключително впечатлени от приятелския дух, който цари в нейната клиника. За това допълнително помагат и специалните коктейли, които се организират от няколко месеца. Докато опитват поредното кулинарно изкушение – плодов сок в различни комбинации, пациентите разказват своите лични истории. Как..

публикувано на 31.08.20 в 07:35

Три поколения пациенти: Д-р Емилова създава култура на здравето

Преди година Албена Петрова и съпругът ѝ  за пръв път се доверяват на  медицинския център на д-р Емилова. Пристигнали в клиниката за 20 дни гладуване и 10-дневно захранване по настояване на дъщерите си. Петрови нямали голяма вяра в излекуване на многото си болести, след като дълги години безброй хапчета не могли да им помогнат. Високо кръвно,..

публикувано на 10.08.20 в 07:25

Професор Ана Савова: Плодова диета и гладуване за здраво сърце

Повече от двадесет годишно приятелство свързва професор Ана Савова, известен български кардиолог, с д-р Людмила Емилова. Професор Ана Савова вижда в д-р Емилова една борбена, колоритна личност, лекар, който се бори и проповядва това, в което вярва. Като кардиолог вие как оценявате методите? - Аз съм..

публикувано на 03.08.20 в 09:30

Всяка година идваме за здраве, за почивка, за релаксация

Цялото семейство подкрепя своето дете в борбата за съхраняване на здравето и така се срещат с екипа на д-р Людмила Емилова. Здравейте, какво се случи при вас? Казвам се Мария и съм от Пловдив. Преди 18 години детето ми имаше увеличена трета сливица, предлагаха ни оперативно да се премахне, но ние потърсихме алтернативни..

публикувано на 20.07.20 в 09:30