Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чесънът - природният антибиотик

Чесънът е неизменна част от трапезата и от много готварски рецепти в българската кухня. Мнозина обаче го избягват заради неприятната миризма въпреки полезните съставки. Според д-р Людмила Емилова пресният чесън е много по-полезен и неговата антиоксидантна сила е в пъти по-голяма от тази на стария. За предпочитане е той да бъде доставен от градина без химия, но ако не сме сигурни в произхода, можем да оставим стръковете във вода с прибавена хлебна сода поне за 10-15 минути преди консумация. Друго полезно нещо, което трябва да знаем е, че активните молекули на чесъна се усвояват по-лесно, ако са разтворени в малко растителна мазнина. Още съвети за начина, по който да използваме чесъна на трапезата, д-р Емилова дава пред Габриела Гаврилова.

Различните видове лук винаги са присъствали традиционно на трапезата на българина. Заслужава ли си да плащаме цената на общественото мнение и да отбягваме чесъна в храненето си заради неприятната миризма?

Вече 26 години казвам на моите пациенти, че лук, праз и чесън са трите естествени антибиотика, които трябва да използваме в храненето си. През пролетта пресните лук и чесън, а през есента, когато сме най-уязвими трябва вечер на трапезата ни да присъства поне една от тези три изключително ценни за здравето ни храни.

Въпреки че има повече от 150 ценни съставки в съдържанието си, чесънът съдържа още една много важна съставка - алицин. И тя се намира в цитоплазмата на клетката. Във вакуолите се намира ензим, който превръща по-сложните съединения в алицин. И за това най-полезен за здравето ни е чесънът, когато го смачкаме. И както старите глави чесън, така и пресния можем първо да го смачкаме и така да го хапнем, защото по този начин ще донесе много повече ползи за здравето, отколкото ако просто го ядем. Като го дъвчем ние също разрушаваме част клетките със зъби и така също би могъл да се образува алицин. Важно е да се знае обаче, че алицинът е термоустойчив. Ако го сложим в яденето той ще се запази и ще свърши полезната работа за нашия организъм, но също само ако предварително бъде смачкан.

А не цялата склидка

Да, защото тогава ензимът, който превръща другите съединения в алицин като белтъчна молекула при термична обработка се деактивира и не може да превърне в алицин това, което е в чесъна. Миризмата е нещо, което наистина е неприятно за околните и за това трябва вечер да хапваме чесъна, за да не миришем на околните.

Чесънът сваля и кръвното налягане

Да, това е много характерно. Хората сега най-често ги морят раковите заболявания. И се оказва, че чесънът е най-добрата от всички храни, които поемаме. Направени са едни много сериозни изследвания от проф. Белвю, при които в различни епруветки се поставят различни видове ракови клетки. След това те биват третирани с различни видове храни. Този експеримент показва, че чесънът възпрепятства развитието на раковите клетки. И това на практика показва, че алицинът възпрепятства образуването на метастази, като стимулира апоптозата /самоубийството/ на раковите клетки, от една страна и от друга ускорява отстраняването на канцерогенните вещества.

Може ли консумацията на чесън  да бъде полезна и при други заболявания?

Алицинът образува и серни съединения, които убиват всички вируси, гъбички, паразити, патогенни микророганизми и по този начин унищожават резистентните на антибиотици микроорганизми. За разлика от антибиотиците обаче серните съединения на чесъна  оставят живи полезните чревни бактерии като лактобацилус булгарикус.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гладната революция на д-р Емилова" - премиера на книгата във Варна на 26 април

Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях  оставя  трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..

публикувано на 23.04.23 в 14:25

„Керанка – глад за живот“ с премиера във Варна на 9 март

„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна.   Днес Керанка е усмихната..

публикувано на 05.03.23 в 18:45

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27