Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп интернешънъл": Избирателната активност към 17 часа е 24,7%

Избирателната активност към 17 часа в страната е 24,7%, сочи екзитпол на "Галъп интернешънъл" за европейските избори в България..

Данните на социологическата агенция за 15 часа бяха 20,4% активност, а за 13 часа сочеха, че до урните са отишли 16,1 на сто от изБирателите.

„Нашите данни са доста подобни на тези от ЦИК, което е прекрасен атестат за общата работа на „Галъп интернешънъл“ и БНР в днешния ден. Активността към 13 часа е 16,1%, което наистина е малко по ниско, както ЦИК отбеляза, в сравнение с измерената по същото време на предходните избори за Европейски парламент, което също е в рамките на очакваното от „Галъп интернешънъл“, каза Първан Симеонов малко след 15 часа, когато ЦИК огласи данните си за 13 часа. 

На изборите за Европейски парламент през 2014 г. активността към 13 часа е била около 19% - малко по-ниска е сега, но очакваме да се повишава в течението на деня, обясни Яница Петкова от социологическата агенция. Според нея серията от почивни дни със сигурност оказва влияние върху избирателната активност. "Но голяма част от изборния ден предстои. Голяма част от младите хора по традиция отиват по-късно да гласуват, така че може да очакваме активността да се повишава", каза тя пред БНР.

Според данните на "Галъп интернешънъл" към 11 часа до урните бяха отишли 10,1 процента.

„Активността към 11 часа е малко по-ниска от регистрираната към този час на предходните европейски избори. Тя се подчинява на механизмите и структурата, които бяха обявени и от ЦИК, които замерват активността един час по-рано. Така че, числото 10,1% е най-новото – към 11 часа“, каза Първан Симеонов от „Галъп“. По-рано той прогнозира пред програма „Хоризонт“ на БНР, че до урните ще отидат по-малко избиратели отколкото на евровота през 2014 г.

Данните на социологическата агенция сочеха, че към 9 часа активността е била 3,9 на сто от избирателите.

Проучването е възложено и финансирано от БНР и се провежда от "Галъп интернешънъл".

На евроизборите през 2014 г. избирателната активност в страната бе 35,84% по данни на ЦИК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънски туристи напълниха Слънчев бряг, лошото време не ги изплаши

Няма отказани резервации по морето заради лошото време. Част от хотелите в Слънчев бряг, Несебър и Поморие отвориха за Великденските празници, като в тях почиват предимно румънци, българи и гърци. Има и полски туристи и малко англичани, предава БГНЕС. Само в един от хотелите в Слънчев бряг за празниците са дошли близо 900 румънци. „Предварителните..

публикувано на 04.05.24 в 16:40

Слънчево време на Великден

До полунощ валежите навсякъде ще спрат, а облачността ще намалее и през деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който следобед ще се преориентира от югоизток. Минимални температури между 6° и 11°, а максимални от 18° до 23°, по Черноморието 15°-20°. За Варна минимална температура 11°, а максимална около 19°...

публикувано на 04.05.24 в 16:15

И партия МЕЧ с листа във Варна

Професор Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и специалист по национална и международна сигурност е водачът на листата на партия МЕЧ във Варна. Листата се състои преимуществено от млади хора, всеки от които обаче е компетентен в своята област, каза Радулов. Даниела Стойнова разговаря с него след регистрацията на листата в РИК-Варна.

публикувано на 04.05.24 в 16:10

Спират Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” за планов годишен ремонт

На 5 май, Великден, пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Необходимото за..

публикувано на 04.05.24 в 16:00

БСП и "Левицата" се регистрираха за вота

Пълна листа за парламентарните избори регистрира в Районната избирателна комисия (РИК) във Варна от БСП за България. Водач на листата е Борислав Гуцанов. Даниела Стойнова разговаря с него след регистрацията.

публикувано на 04.05.24 в 15:55

3000 туристи посрещнат Великден в Албена

Близо 3000 души ще посрещнат великденските празници в "Албена", съобщават от ваканционното селище. С това комплексът ще даде своеобразен старт на летния туристически сезон. Врати ще отворят общо осем от хотелите във курортния комплекс. Туристите са предимно от България и Румъния. Те ще бъдат посрещнати с тематични менюта, подготвени от главните готвачи..

публикувано на 04.05.24 в 15:00
проф.Драгомир Пламенов, ректор на ТУ-Варна

ТУ - Варна със съвместна магистратура с академията в Свищов

Техническият университет (ТУ) във Варна подготвя нова магистърска програма съвместно със Стопанската академия в Свищов, съобщи БТА като цитира ректорът на висшето училище проф. Драгомир Пламенов. По думите му тя е свързана с автомобилното застраховане, а целта е първият прием по нея да бъде реализиран още през новата учебна година. В Академията в..

публикувано на 04.05.24 в 14:50