Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Варненски сокол“ стана на 130 години

Ловно-рибарско дружество „Варненски сокол“, основано през май 1889 г., е първото гражданско сдружение във Варна и единственото, което не е прекъсвало своето съществуване в продължение на 130 години. Основано е в близост до градския часовник  от група ентусиазирани варненци, начело с Александър Дякович – председател на Варненския окръжен съд. В дружеството тогава членуват търговци, предприемачи, кметове... Поколения наред „Варненски сокол” събира представители на варненската интелигенция - Христо Славейков, Янко Славчев,  Антон Новак, Карел Шкорпил, д-р Ангел Пискюлиев, Александър Манолов, Иван Сокачев...

 „Днес наследници на традициите на дружеството са над 2000 ловци и риболовци, разпределени в 38 дружинки. Мисията им е да продължават делото на своите предци като създават ловни стопанства, грижат се за опазване и размножаване на дивеча и участват в стопанския живот на варненския район”, обяснява председателят Колю Панайотов. Днес дивата свиня е основният вид дивеч, който се отстрелва във варненския район. „Това е мъжки ловпонеже се изисква известна смелост”, категоричен е Панайотов.


Снимка


Най-голямото удоволствие за ловеца е да отстреля животното на дубле – стреляш едното, но поразяваш и другото. Когато ти предстои лов, цяла нощ не спиш. Имал съм случай, в който излизаш на лов, но вместо кучето, водиш телето. Както и друг случай, при който запасваш патрондаша, а пушката си  забравил в колата”. 

 130-та годишнина Ловно-рибарското дружество във Варна ще отбележи с програма, която започва на  8 юни в СЛРК „Звездица“ с киноложка изложба на ловни породи кучета. Предвиждат се състезания по спортен риболов и ловна стрелба. На 12 юни в община Варна ще бъдат представени документална изложба и книга с автор Борислав Дряновски. Кулминация на честванията ще бъде Тържественият марш на ловци от Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Варна. Те  ще тръгнат на 15 юни от Градския часовник по маршрут бул. „Княз Борис 1“ – вход на Морската градина – Алея на Възрожденците. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев, традиция още от основаването на дружеството.


Снимка


Чуйте повече от Колю Панайотов, председател на ловно-рибарското дружество във Варна:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силна буря повали десетки дървета в Провадия

Силна буря се разрази за кратко в Провадия. Вятърът е повалил много дървета из града и населените места.  Наложило се временно затваряне на пътни участъци.  Щети са нанесени на десетки автомобили. Няма пострадали хора.  На място работят екипи на пожарната от Варна и Общината, както и много доброволци, каза  Янко Янков, директор на дирекция "Местни..

публикувано на 10.07.24 в 17:58

На няколко места във Варна утре ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 10.07.24 в 17:07

Спират продажбата на предплатени карти за градския транспорт заради неработещите валидатори

Преустановена е продажбата на предплатените карти за пътуване в градския транспорт във Варна заради неработещите валидатори, съобщават от общинския пресцентър. Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори.  Ако предплатената карта не се..

публикувано на 10.07.24 в 17:02

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна, намираща се в района на ул. "Патриарх Евтимий" 25,  разказват очевидци. Те са получили охлузвания на крачетата при пропадане в дупка, образувала се на платформата от шперплат на пързалката.  Площадката винаги е много оживена, събират се по 30 деца, разказаха Вирджиния Цветкова и Детелина..

публикувано на 10.07.24 в 15:18
Проект ОУ

Местят учениците на ОУ "Васил Друмев" в две училища заради разширението

В ход са дейностите по разширението на Основното училище „Васил Друмев“ във Варна. Кварталното училище в централната част на града  ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон, които по проект трябва да бъдат изградени за 1 година от началото на строителните дейности. В момента тече обществената поръчка по избор на фирма строител и оферти..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово за принуда

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово Петър Тинев за принуда. 34-годишният Тинев е привлечен към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, действала с цел набавяне на имотни облаги, и за осъществена принуда, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Измамите са свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез..

публикувано на 10.07.24 в 14:38

Дворът на училище в центъра на Варна цяла нощ събира шумни компании

Дворът на СУ "Климент Охридски" , който е оборудван с уреди за спортуване, вечер се превръща в свърталище на пияни младежи. За проблема алармира директорът на учебното заведение Петко Петков. Чували с отпадъци събират всяка сутрин от училището. Нямаме денонощна охрана, при хубаво време игрищата са пълни в малките часове, нашите съграждани идват да си..

обновено на 10.07.24 в 14:20