Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Варненски сокол“ стана на 130 години

Ловно-рибарско дружество „Варненски сокол“, основано през май 1889 г., е първото гражданско сдружение във Варна и единственото, което не е прекъсвало своето съществуване в продължение на 130 години. Основано е в близост до градския часовник  от група ентусиазирани варненци, начело с Александър Дякович – председател на Варненския окръжен съд. В дружеството тогава членуват търговци, предприемачи, кметове... Поколения наред „Варненски сокол” събира представители на варненската интелигенция - Христо Славейков, Янко Славчев,  Антон Новак, Карел Шкорпил, д-р Ангел Пискюлиев, Александър Манолов, Иван Сокачев...

 „Днес наследници на традициите на дружеството са над 2000 ловци и риболовци, разпределени в 38 дружинки. Мисията им е да продължават делото на своите предци като създават ловни стопанства, грижат се за опазване и размножаване на дивеча и участват в стопанския живот на варненския район”, обяснява председателят Колю Панайотов. Днес дивата свиня е основният вид дивеч, който се отстрелва във варненския район. „Това е мъжки ловпонеже се изисква известна смелост”, категоричен е Панайотов.


Снимка


Най-голямото удоволствие за ловеца е да отстреля животното на дубле – стреляш едното, но поразяваш и другото. Когато ти предстои лов, цяла нощ не спиш. Имал съм случай, в който излизаш на лов, но вместо кучето, водиш телето. Както и друг случай, при който запасваш патрондаша, а пушката си  забравил в колата”. 

 130-та годишнина Ловно-рибарското дружество във Варна ще отбележи с програма, която започва на  8 юни в СЛРК „Звездица“ с киноложка изложба на ловни породи кучета. Предвиждат се състезания по спортен риболов и ловна стрелба. На 12 юни в община Варна ще бъдат представени документална изложба и книга с автор Борислав Дряновски. Кулминация на честванията ще бъде Тържественият марш на ловци от Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Варна. Те  ще тръгнат на 15 юни от Градския часовник по маршрут бул. „Княз Борис 1“ – вход на Морската градина – Алея на Възрожденците. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев, традиция още от основаването на дружеството.


Снимка


Чуйте повече от Колю Панайотов, председател на ловно-рибарското дружество във Варна:ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетното почистване в Балчик започна с нерегламентираните сметища

По предписание се събират и извозват отпадъците в двете най-критични точки – покрайнините на града в горната и в долната част .  Едното направление е от Елпром до Пожарната, след това от ВВС надолу по околовръстното, циганската махала, покрай улица „Ивайло“ и долу до пристанището, обясни началникът на общинското предприятие „Благоустрояване и..

публикувано на 13.04.21 в 14:07
Община Каварна

След побоя на кмета на Белгун: Общински съветници от Каварна искат отстраняване на председателя на ОбС

Почти десет дни след случая с пребития кмет на село Белгун, община Каварна, задържани лица няма, институциите си вършат работата в пълно мълчание, продължават и разпитите в полицията. Междувременно част от общинските съветници на Каварна внесоха докладна записка с искане за предсрочното освобождаване от длъжността на председателя на Общинския съвет..

публикувано на 13.04.21 в 13:50

Президентът свиква първото заседание на НС на 15 април

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.  На 11-ти април ЦИК обяви списъка с имената на новите депутати в..

обновено на 13.04.21 в 13:18
Плажът в курорта Албена - май 2020

Великденски празници без туристи?

С наближаването на великденските празници и многото почивни дни около тях притесненията на туристическия бранш стават все по-големи и все по-основателни. След първоначалното успокоение, че румънските туристи продължават да предпочитат северното ни Черноморие за почивка и резервациите се засилват, дойде и отрезвяването, след като здравното ни..

публикувано на 13.04.21 в 11:06

В края на април започва обновяването на маркировката на пешеходните пътеки във Варна

От края на април започва подновяване на маркировката на пешеходните пътеки в града, съобщи Тихомир Тимов-началник на отдел „Общинска инфраструктура“  в община Варна . Какъв е редът обаче за обособяването на нова пешеходна пътека , след подаден сигнал от Марин Цветков, който живее в блок 50 на улица „Радост”,където, според него, е належащо..

публикувано на 13.04.21 в 10:32

Хаджигенов: Ще вземем подкрепа от всеки, готов да я предложи

„Принципът, който има в нашата част на коалицията е, че ние ще подкрепим политики. Тоест конкретни предложения, защото според нас така работи демокрацията. Би трябвало, ако демокрацията работи както трябва – хората да нямат значение. Естествено – хората винаги имат значение, но не толкова голямо”. Това заяви пред Нова телевизия съпредседателят на..

публикувано на 13.04.21 в 09:54

Линия 121 от Аксаково до Почивка се оказа без пътници

Линия номер 121 от Аксаково до Почивка се оказа без перспектива, без достатъчен пътникопоток и се наложи да бъде редуцирана до само един курс през деня.  След експерименталното й пускане от началото на месец април с повече курсове през деня.  Това заяви Илияна Леонидиева-диспечер от Ченсфилд- фирмата превозвач.  Чуйте още какво добави тя пред репортера..

публикувано на 13.04.21 в 09:48