Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиненият за смъртта на 5-годишно дете в Морската градина във Варна остава за постоянно в ареста

| обновено на 01.07.19 в 18:54

Окръжният съд във Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на румънския гражданин, обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на 5-годишно дете при инцидента в Морската градина от миналата събота. За тежкото престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода" от 2 до 6 години.

Припомняме, че тежкото пътно-транспортно произшествие стана на 29 юни на паркинг в Морската градина. Румънският гражданин се опитвал да паркира в паркинга до Зоологическата градина, като по същото време семейството на пострадалото дете вървяло към своя автомобил, който вече бил паркиран там. 

Тепърва ще се изяснява механизмът на настъпване на произшествието. Пред съда румънският гражданин е казал, че  искрено съжалява за инцидента, разбира какво е направил и ще се обвинява цял живот за случилото се. 

Определението на Окръжния съд във Варна може да бъде обжалвано пред Апелативния съд, като в този случай делото ще бъде разгледано на 9 юли. 

Промяна в генералния план за организация на движението на територията на Варна, която предвижда поставянето на пътни знаци за забрана на достъпа на автомобили в Морската градина, предлагат на кмета на града от Комисията по безопасност на движението, която заседава извънредно.

Другото предложение е да се разширят правомощията на Общинската полиция, за да може тя да контролира нарушаването на тази забрана. Ще бъде регламентирано и зареждането на заведенията на територията на парка, това ще стане след определянето на часовата зона за зареждане, но след среща със собствениците на заведения. Ще има и списък с изключения на тази забрана, свързана с достъпа на деца до Логопедичната детска градина, както и до специализирани лекарски кабинети.

Общинската комисия по безопасност на движението предложи на кмета на Варна да забрани достъпа на автомобили в Морската градина. 

Другото предложение на комисията е да се разширят правомощията на общинската полиция, за да може тя да контролира нарушаването на тази забрана.

Извънредното заседание бе свикано дни след трагичния инцидент, при който 5-годишно дете бе прегазено от невнимателен шофьор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Зебрата на ул.

Протест "Да защитим децата на Варна от автомобилите в Морската градина"

Граждани, организирани в социалните мрежи, излизат на протест пред сградата на общината във Варна в 18.30. Насловът на протеста е "Да защитим децата на Варна от автомобилите в Морската градина".  Поводът е инцидентът с прегазеното на паркинг в Морската..

публикувано на 30.06.19 в 14:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32