Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Без кариес: невидимата връзка на зъбите с цялостното здраве" с д-р Радосвета Симеонова

| обновено на 09.08.19 в 06:27

9 август, петък, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа

Заповядайте да си поговорим за неподозираните взаимодействия между здравето, ежедневието ни, света около и в нас, които засягат нашите зъби и зъбите на децата ни. Водещ на събитието ще бъде Мария Антова, търсач на здраве :)
Вход свободен!

Над 98% от човечеството има кариес или някаква форма на дентално заболяване! Стряскаща цифра предвид всички грижи, които ние, модерните хора, полагаме за зъбите си с все по-иновативни средства. Съвсем естествено е да се запитаме къде грешим, дали медицината и ние самите можем да се справим с този проблем, който, за съжаление, засяга все повече деца, и то от най-ранна възраст.

В своята книга „Без кариес: невидимата връзка на зъбите с цялостното здраве“ д-р Радосвета Симеонова представя цялостна, ясна и разбираема картина на проблема, като отправна точка е убеждението, че заболяванията в устата не са проблем само на устата, а сигнал, че тялото е в дистрес и не може да поддържа баланса си поради някакви липси или прекомерно излагане на негативни фактори.
Тръгвайки от далечното минало, когато хората са имали здрави и силни зъби, през зараждането на стоматологията и обособяването й като самостоятелен дял от медицината и достигайки до широко използваните в наши дни методи за лечение на зъбите, д-р Симеонова отвежда читателя към корените на проблема. Тя продължава с обстоен преглед на устройството на зъбите и процесите, с които те са неразривно свързани с функционирането на цялото тяло. Изключителен интерес представляват цитираните от нея знакови проучвания на д-р Уестън Прайс и лейди Мей Мелънби, представляващи повратна точка в осъзнаването на причините за епидемията от кариес в цивилизования свят. Очертала голямата и сложна картина, д-р Симеонова дава професионални съвети за естествена профилактика на зъбите и тяхната реминерализация, основани на задълбоченото осъзнаване и разбиране на множеството замесени в тези процеси фактори: хранителният режим, ролята на бактериите и епигенетичното послание на храната, разнообразните средства за зъбна хигиена, стресът и начините за справянето с него, и най-вече – какво ни казват нашите зъби и как да се научим да ги разбираме. Убеден поддръжник на интегративния подход в зъболечението, д-р Симеонова предлага ценни насоки как да тълкуваме сигналите на своето тяло и да правим най-доброто за него. Защото е време да направим своя избор колко здрави искаме да бъдем ние и децата ни.

Д-р Радосвета Симеонова е водещ специалист в областта на профилактиката на денталните заболявания и лечението на кариес на ранното детство. Завършила е дентална медицина в Медицински университет, София, през 2010 г. След дипломирането си започва работа като общопрактикуващ зъболекар в семейния дентален кабинет. Д-р Симеонова е член на Български зъболекарски съюз. Познанията є в лечението и профилактиката на заболяванията се простират отвъд пределите на университетското образование. Тя е преминала обучение по хомеопатия към Центъра за обучение и практикуване на хомеопатия, завършила е курс по акупунктура и китайска традиционна медицина към Центъра по източна медицина на Медицински университет, Варна, освен това е и сертифициран специалист по хранене към Functional Nutritiоn Lab, USA. Фокус на работата й е разпространяване на идеята за по-добър и осъзнат избор на грижата за зъбите при децата и възрастните. Целта й е посредством лесни практики и натурални средства да помага на своите пациенти да постигнат по-добро здраве на зъбите и на целия организъм. През 2015 г. д-р Симеонова създава сайта bezkaries.com, където предлага онлайн консултации по въпроси, свързани със здравето на зъбите и устата. Нейната онлайн програма Предизвикателството „Без кариес“ е помогнала на стотици хора да подобрят начина, по който се грижат за зъбите си. Автор е на над 100 статии и 2 електронни книги по темата. Д-р Симеонова е мотиватор и инфлуенсър за по-здравословен начин на живот. Тя е уважаван лектор на форуми за родителство и доброволец във фондация „За храната“, чиято основна задача е популяризиране и прилагане на принципите на здравословно хранене сред родителите и децата. Нейната мисия е да популяризира превенцията
и персонализираната грижа за зъбите и цялото тяло.