Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исабел Алиенде на 77 г.: "Тайната на хубавия живот е да не се страхуваш"

Снимка

Исабел Алиенде: Днес живеем по-дълго и правим повече грешки


"Тайната на хубавия живот е да не се страхуваме. Да не се плашим от страдание, стрес, работа, отношения. Просто се сблъсквам с всичко, което идва, с усещане за приключение и любопитство. Понякога, разбира се, правя ужасни грешки и ми се случват неща, които не искам да преживея. Но това е по-добре, отколкото да се затворя в безопасен живот" - така гласи един многото уроци на Исабел Алиенде - емблема на съвременната литература. 

Исабел Алиенде е чилийска писателка, една от най-известните съвременни романистки. През 1990-те години всяко ново заглавие я поставя в челната десетка на най-продаваните автори в света. Днес тя празнува своя 77-ми рожден ден.


"Успехът е нещо, което се случва един вид навън. Личният ми живот е същият, независимо от успеха, който имам или нямам", казва известната журналистка и писателка в интервю пред larevista.ro.

Вярно е, че съм свързана с читателите си и получавам много имейли, но работя много часове на ден, управлявам фондацията си, имам личен живот и имам много малко, но много близки приятели, имам си семейство и това е всичко. Изобщо не живея в света на знаменитостите. Чувствам се много благословена да имам добротата и любовта на моите читатели. Но в по-голямата си част виждам това само когато пътувам, разказва Алиенде. 

Твърди, че за нея писането е самотно занимание. Пише в малка стая в къщата си, след това книгата се публикува, затваря я и не я вижда отново, освен ако не се срещне с читатели. 

Една от най-популярните и успешни нейни книги е "Къщата на духовете", написана преди повече от 35 г. За нея тя разказва, че след публикуването й нито веднъж не я е отворила. "Така и не я прочетох отново. Нямам идея за какво се разказваше - забравила съм". казва писателката. 

"Всяка книга има различни нужди, различни реквизити. Не може да приложите една формула, която е успешна за определена книга, върху друг проект. Освен ако не пишете в определен жанр - например в криминалетата или романтиките. Но във всяка определена книга трябва да се намери точния тон, нейния си глас, защото всяка книга е различна. Това е процесът, който ми отнема поне няколко седмици, преди наистина да започна", признава Алиенде. 

Тя дори е научила няколко трика за спасяване на една книга. "Например, ако дадена сцена не работи и аз се боря с нея и съм я описвала по различни начини и все още имам усещането, че не се получава, това означава, че не трябва изобщо да е там. Най-доброто решение е просто да я махнете. И не запазвам това, което режа", твърди тя.

Разказва, че и в живота прилага тази техника за отстраняване на излишното, но й отнема много години. Исабел Алиенде се развежда два пъти. За първия си брак разказва, че е трябвало да напусне мъжа си 9 години преди действително да го е оставила. Вторият й брак също е приключил много преди реално да се разделят. 

"Когато разбереш, че с брака ти е свършено, го усещаш с костите си. Усещаш липсата на енергия. Всичко е плоско и можеш да видиш, че другият човек няма ентусиазъм и няма желание да поправя нищо", казва Алиенде. 

Най-неочакваното нещо, което й се е случвало е успехът, твърди самата тя. Когато написах първата си книга и тя стана успешна - това беше напълно неочаквано!

Алиенде дълги години се бори за интеграцията на жените, за мир, за спиране на домашното насилие, за репродуктивните права и за образованието на млади момичета, които се борят за независимост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В детска градина във Варна отглеждат билки и зеленчуци

В детска градина "Слънчева дъга" във Варна си направиха зеленчукова градина. Първоначално засяват само 8 билки, но вече в двора на заведението се отглеждат зеленчуци, някои от тях дори в оранжерия. Това разказа Янка Иванова, директор на детската градината. Децата с голяма отговорност и радост се включват в грижите за растенията още от поставянето на..

публикувано на 16.04.24 в 16:59

Жълт код за силен вятър във Варна в сряда, в Добрич се очакват гръмотевични бури

Жълт код е обявен за утре в областите Варна, Бургас и Добрич, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.  Във Варненско и Бургаско се очаква умерен до силен вятър с пориви до 24 метра в секунда.  Синоптиците предупреждават, че в област Добрич вечерта се очакват гръмотевични бури, като ще има и условия за градушки.

публикувано на 16.04.24 в 14:24

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може..

публикувано на 16.04.24 в 09:01

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Лесна работа: Празник на училището

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално. Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но,..

публикувано на 15.04.24 в 17:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12