Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Исабел Алиенде на 77 г.: "Тайната на хубавия живот е да не се страхуваш"

Снимка

Исабел Алиенде: Днес живеем по-дълго и правим повече грешки


"Тайната на хубавия живот е да не се страхуваме. Да не се плашим от страдание, стрес, работа, отношения. Просто се сблъсквам с всичко, което идва, с усещане за приключение и любопитство. Понякога, разбира се, правя ужасни грешки и ми се случват неща, които не искам да преживея. Но това е по-добре, отколкото да се затворя в безопасен живот" - така гласи един многото уроци на Исабел Алиенде - емблема на съвременната литература. 

Исабел Алиенде е чилийска писателка, една от най-известните съвременни романистки. През 1990-те години всяко ново заглавие я поставя в челната десетка на най-продаваните автори в света. Днес тя празнува своя 77-ми рожден ден.


"Успехът е нещо, което се случва един вид навън. Личният ми живот е същият, независимо от успеха, който имам или нямам", казва известната журналистка и писателка в интервю пред larevista.ro.

Вярно е, че съм свързана с читателите си и получавам много имейли, но работя много часове на ден, управлявам фондацията си, имам личен живот и имам много малко, но много близки приятели, имам си семейство и това е всичко. Изобщо не живея в света на знаменитостите. Чувствам се много благословена да имам добротата и любовта на моите читатели. Но в по-голямата си част виждам това само когато пътувам, разказва Алиенде. 

Твърди, че за нея писането е самотно занимание. Пише в малка стая в къщата си, след това книгата се публикува, затваря я и не я вижда отново, освен ако не се срещне с читатели. 

Една от най-популярните и успешни нейни книги е "Къщата на духовете", написана преди повече от 35 г. За нея тя разказва, че след публикуването й нито веднъж не я е отворила. "Така и не я прочетох отново. Нямам идея за какво се разказваше - забравила съм". казва писателката. 

"Всяка книга има различни нужди, различни реквизити. Не може да приложите една формула, която е успешна за определена книга, върху друг проект. Освен ако не пишете в определен жанр - например в криминалетата или романтиките. Но във всяка определена книга трябва да се намери точния тон, нейния си глас, защото всяка книга е различна. Това е процесът, който ми отнема поне няколко седмици, преди наистина да започна", признава Алиенде. 

Тя дори е научила няколко трика за спасяване на една книга. "Например, ако дадена сцена не работи и аз се боря с нея и съм я описвала по различни начини и все още имам усещането, че не се получава, това означава, че не трябва изобщо да е там. Най-доброто решение е просто да я махнете. И не запазвам това, което режа", твърди тя.

Разказва, че и в живота прилага тази техника за отстраняване на излишното, но й отнема много години. Исабел Алиенде се развежда два пъти. За първия си брак разказва, че е трябвало да напусне мъжа си 9 години преди действително да го е оставила. Вторият й брак също е приключил много преди реално да се разделят. 

"Когато разбереш, че с брака ти е свършено, го усещаш с костите си. Усещаш липсата на енергия. Всичко е плоско и можеш да видиш, че другият човек няма ентусиазъм и няма желание да поправя нищо", казва Алиенде. 

Най-неочакваното нещо, което й се е случвало е успехът, твърди самата тя. Когато написах първата си книга и тя стана успешна - това беше напълно неочаквано!

Алиенде дълги години се бори за интеграцията на жените, за мир, за спиране на домашното насилие, за репродуктивните права и за образованието на млади момичета, които се борят за независимост.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн в първи клас

Трети ден продължава дистанционната форма на обучение и за най-малките ученици: първокласниците. Учебните часове за децата от най-голямото основно училище във Варна "Добри Чинтулов" са по 20 минути, междучасието е 10.  В 8 часа както е по план в реалното училище, започва и виртуалното.  Стаята за връзка и обединение на учениците е google classroom...

публикувано на 02.12.20 в 07:33

Бяла приказка край Варна /СНИМКИ/

Бяла пелена покри полета и пътища край Варна, видя фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев. Кадрита са от пътя за село Долище. Снегът вече не е мираж и за морската столица. Някои от кварталите, разположени на по-голяма надмо рска височина, също осъмнаха със снежна покривка.

публикувано на 01.12.20 в 16:18

Четирима от 10 родители са небрежни при превозване на децата си в кола

Всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на децата си в автомобил , сочат данните от приключилото в края на октомври 2020 г. национално проучване за нагласите и поведението на родителите по отношение на детската безопасност в колата. Проучването обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст, като 70% от тях не са склонни да..

публикувано на 01.12.20 в 14:55

ХИВ дейностите са прекратени от половин година

24 граждански организации, работещи с уязвими общности, предлагат промени в Закона за здравето, с които да се гарантира устойчиво държавно финансиране на дейностите по превенция и грижи за ХИВ, туберкулоза и вирусни хепатити в България. "А ко законодателна реформа не бъде проведена, то обществените поръчки ще  останат единствената форма за разпределяне на..

публикувано на 01.12.20 в 10:41

"Делфините" започват традиционната си Коледна кампания

От 1 декември започва коледната благотворителна кампания на доброволческата организация PTPI „Делфините“. В нея младежи изработват и продават в различни търговски центрове и магазини във Варна коледни картички. Заради пандемията тази година кампанията ще премине основно онлайн. „Делфините“ този път ще помагат за обзавеждането на кабинети в..

публикувано на 01.12.20 в 08:46

"Галъп": Новите мерки по-скоро се приемат добре

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете. Обществото обаче продължава да изглежда объркано. Не е малка популярността и на алтернативните прочити на ситуацията. Неяснотата за перспективата води и до сериозни дялове на свидетелства за психични проблеми и травми. Не е ясна и картината..

публикувано на 30.11.20 в 15:23

С тържествена литургия бе отбелязан Андреевден във Варна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света архиерейска литургия в катедрални храм "Свето Успение Богородично" в морската столица по повод деня на Св. апостол Андрей Първозвани. Той припомни ,че св.апостол Андрей обиколил всички градове край Черно море, включително и Одесос, днешна Варна. След службата Даниела Стойнова..

публикувано на 30.11.20 в 14:38