Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До края на седмицата умъртвяват прасета и в Каварненско

Снимка: БГНЕС

Над 220 прасета се отглеждат в задните дворове на жителите на населените места в каварненската община, обобщи Елица Петрова – началник отдел „Екология и зелени системи“ към администрацията. Тя уточни, че общинската епизоотична комисия е в повишена готовност и изпълнява заповедта на областния управител на област Добрич Красимир Кирилов, свързана с повишената опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете. В община Каварна няма регистрирано огнище, но тя попада в зоната на умъртвяването на прасетата от личните стопанства.

Очаква се до края на тази седмица комисия от Агенцията по храните съвместно с общинската комисия да посети населените места и да даде указания и срок от 48 часа на стопаните да умъртвят прасетата. Всички населени места имат определени площадки, където да загробят умъртвените прасета. Нарушителите на заповедта могат да бъдат глобявани от 150 до 1000 лв. като се спазва закона на ветеронаромедицинската дейност. В с.Септемврийци има свинекопмплекс, в който се отглеждат 6 000 прасета – съдбата им ще бъде решене след обхода на комисията от Агенцията по храните. Управителят на комплекса поддържа връзка с областния център  , както и с ветеринарният лекар за община Каварна. ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Бяла: На "Прокуросрския плаж" се прави брегоукрепване

Снимки на тежкотоварен автомобил до брега на морето на плажа в Бяла изпратиха в редакцията ни слушатели с въпроса какво се случва? Кметът на община Бяла Пеньо Ненов отговори за Радио Варна, че това е „чисто брегоукрепване”. Става въпрос на южния плаж на Бяла, от водната пързалка до плаж „Шами”, мястото е популярно сред местните като..

публикувано на 19.04.21 в 13:57

Стадион "Варна" ще бъде завършен през 2022 година?

Очак ваме стадион „Варна“ да бъде завършен през 2022 година. Представен бе планът за 2021  година, в който се предвижда още тази година да бъде изградена официалната трибуна и по часовниковата стрелка да започне да се затваря обръчът около стадиона.   Това коментира Бранимир Балачев, зам.-председател на Общински съвет – Варна. Балачев..

обновено на 19.04.21 в 13:52

Мая Димитрова, депутат от БСП: Хоризонтът на новото НС е непридвидим

Хоризонтът на съществуване на новото Народно събрание на България е непредвидим. Мнозинството, което се постигна по някои от вече гласуваните решения, не е постоянно и това се доказа с отхвърлянето на Мораториума за продажба на общински болници, внесен от коалицията „БСП за България“. Това заяви депутатът от 45-то Народно събрание от ПП БСП Мая..

публикувано на 19.04.21 в 13:43
община Аврен

Срещи за обществения транспорт с жители на 8 населени места в Аврен започват от днес

Общественият транспорт по автолиниите от авренските села Садово и Круша до Варна и обратно е под въпрос. Според превозвача липсват желаещи да ползват обществения транспорт, което създава риск тези автолинии да бъдат преустановени. Това е и причина от днес да започнат поредица от срещи с местните жители, превозвача и общинската..

обновено на 19.04.21 в 13:25

Над 45 000 лалета оцветиха Морската градина на Варна

Броени дни преди големия християнски празник Цветница Морската градина на Варна грейна в различните багри на над 45 000 стръка лалета от 50 сорта. Зацветяването бе проведено през октомври миналата година, а през месец май предстои ново лятно зацветяване - с над 200 000 броя различни видове растения, съобщи Стоян Аргиров, управител на общинското..

публикувано на 19.04.21 в 13:22

Във Варна записват за безплатни профилактични прегледи

Започна записване за седем здравни програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве при спазване на всички противоепидемиологични мерки, съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Програма “Скрининг на заболяванията на белия дроб”  е свързана с ранната диагностика на белодробни заболявания. Чрез нея ще бъдат проследявани и..

обновено на 19.04.21 в 13:07
Емилиян Гебрев

Взривът в склад за боеприпаси в Чехия е бил планиран да избухне в България

Чешката полиция съобщи, че експлозията във Врбетице през 2014 г. не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това съобщава „Дойче Веле“ заедно с информация на чешките власти, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взрива. Експлозията на боеприпаси в склад във Врбетице през октомври 2014 г., за която..

публикувано на 19.04.21 в 12:59