Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рецептата за добър туризъм: минерална вода, слънце и грозде

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Курортът "Св.св.Константин и Елена" край Варна е бил известен със своята гроздолечебна станция, създадена през 1933 година. Tова съобщи д-р Светослав Димитров - главен лекар в туристическия комплекс. По повод Дните на гроздолечението, които се провеждат там, той коментира лечебната сила на гроздето "Димят", отглеждано в района. Съчетаването на минералната вода, слънчевите бани и консумирането на грозде и вино е привличало много туристи от чужбина - посочи д-р Димитров.

Той каза още, че и в днешно време в курорта има процедури с винени вани и консумация на вино с лечебна цел, но масивите с грозде в този район вече не съществуват.

Повече чуйте в прикачения звуков файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В аптеките в Москва пуснаха лек срещу коронавируса

"Арепливир" за амбулаторно лечение на COVID-19 се появи в московските аптеки , съобщи РИА Новости. По-специално, според оператор на кол център, където от агенцията се информирали, лекарството се предлага в аптеките на една от метростанциите. Опаковка от лекарството струва 12 320 рубли и може да се закупи с рецепта. „Арепливир“ е създадено на..

публикувано на 21.09.20 в 13:58

Котката на „Света София“ в Истанбул се разболя

Гли, любимият котешки обитател на джамията "Света София", в Истанбул е изолирана и се лекува, след като се е разболяла , се казва в профила на котката в Instagram, съобщи в. „Сабах“. „Скъпи приятели, ето ме след дълго отсъствие ...“, гласеше актуализация в официалния акаунт на Глиi в Instagram @HagiaSophiaCat. В поста се отбелязва, че Гли ще остане..

публикувано на 21.09.20 в 13:10

80 години от освобождението на Балчик от румънска окупация на 21 септември

 Балчик е първият освободен от българските войски град в Южна Добруджа. Възвръщането му в пределите на България е по силата на Крайовската спогодба от 07.09.1940 г. Същата година, на 21 септември генерал-лейтенант Георги Попов – командир на Трета българска армия, освобождава Балчик. Възстановява се границата между България и Румъния до 1913..

обновено на 21.09.20 в 09:28

София Лорен става на 86, но продължава да смайва с чар

За София Лорен, или София Костанца Бриджида Вилани Шиколоне, годините сякаш не оставят следи. На 20 септември дивата на италианското и световното кино навършва 86, но продължава да омагьосва с чар. Родената в Поцуоли, до Неапол, София е символът и до днес на неувяхващата средиземноморска красота. Тя вдъхновява и днес хиляди жени по света, които..

публикувано на 20.09.20 в 12:25

10 интересни факта за Фреди Меркюри и Queen

На въпрос „коя е най-добрата група за всички времена“, съвсем не всеки ще назове легендарната ливърпулска четворка. Да, разбира се, „Бийтълс“ написаха безброй класически хитове, които оглавиха водещите класации в света! Но "Бийтълс" нямаше такъв фронтмен като Queen. И днес, десетилетия по-късно, Фреди..

обновено на 20.09.20 в 11:51

Как ни влияят скъпоценните камъни

Когато купуваме бижута със скъпоценни камъни, на първо място се фокусираме върху качеството и визуалните характеристики: искаме камъкът да е чист, голям и да отговаря на нашия стил. Но освен това обеци, пръстени или гривни, които носим, могат не само да ни украсят, но и да повлияят на нашето благосъстояние и..

публикувано на 20.09.20 в 08:08

Научен екип, ръководен от българин, изолира молекула, блокираща COVID-19

Учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг, ръководени от българин - проф. Димитър Димитро, са изолирали най-малката до момента биологична молекула, която напълно и специфично блокира COVID-19, съобщава БНТ. Резултатите от техния труд излязоха в едно..

публикувано на 20.09.20 в 07:10