Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рецептата за добър туризъм: минерална вода, слънце и грозде

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Курортът "Св.св.Константин и Елена" край Варна е бил известен със своята гроздолечебна станция, създадена през 1933 година. Tова съобщи д-р Светослав Димитров - главен лекар в туристическия комплекс. По повод Дните на гроздолечението, които се провеждат там, той коментира лечебната сила на гроздето "Димят", отглеждано в района. Съчетаването на минералната вода, слънчевите бани и консумирането на грозде и вино е привличало много туристи от чужбина - посочи д-р Димитров.

Той каза още, че и в днешно време в курорта има процедури с винени вани и консумация на вино с лечебна цел, но масивите с грозде в този район вече не съществуват.

Повече чуйте в прикачения звуков файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Учат варненци как да оползотворяват остатъците от храната

Йордан Кръстев е готвач „под наем”, той готви на рождени дни и всякакви частни купони, живее в къща и има система за компостиране на хранителни отпадъци. В рамките на проекта „Твоята храна”,той показа на семейства от Варна как да готвят, без да изхвърлят нищо и да оползотворяват дори обелките от картофи. Данчо Тигъра, както е прякорът му, обича..

публикувано на 10.08.20 в 15:43

Варненски хляб за здраве и талия

Кето хляб и веган земелки без стабилизатори, консерванти, мая и  квас произвежда Ивелина Любомирова . "Всичко, което ползваме са семена, които мелим директно преди изпичане. Сами приготвяме и ядковите брашна" , обяснява варненката, избрала да се храни здравословно . След като на пазара не открива продукта, от който се нуждае, решава да..

публикувано на 10.08.20 в 08:47
Снимка от фотоизложба, посветена на 25 годишнината на

Снимките на "Приятели" започват до две седмици

Снимките на дългоочаквания епизод на ситуационната комедия "Приятели" ще започнат до две седмици. Планираният старт на работата на снимачната площадка бе отложен заради епидемията от коронавирус. Всички шестима членове на актьорския състав - Дейвид Шуимър, Мат ЛеБланк, Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Матю Пери и Лиза Кудроу ще участват в еднократния..

публикувано на 08.08.20 в 17:57

Каква риба има в морето?

По Северното Черноморие вече излезе малкият паламуд, или т.н. „циганка“. Рибарите го ловят на чепарета, тъй като още е дребен – сега е само по стотина грама. Паламудът расте много бързо, но месото му не държи много навън на слънце. То омеква бързо и се  разваля за 2-3 часа. Любителите, които го ловят на воблери /подобни са на чепаретата и са..

публикувано на 08.08.20 в 16:29

Последният писък на модата са татуировките срещу Ковид-19

Във връзка с пандемията, причинена от новия коронавирус, голяма популярност придобиха татуировките срещу Ковид-19, но те едва ли ще предпазят някого от инфекцията, пише в."Метро". Най-честите изображения, които новата мода налага, са или изображения на самия вирус, приличащи на таралежи, или на сексбомби, носещи предпазни маски. Но някои клиенти са..

публикувано на 08.08.20 в 14:49

Постоянното хълцане - един от редките симптоми на COVID-19

Постоянното хълцане може да се окаже един от редките симптоми, с които се проявява заболяването, предизвикано от новия коронавирус, пише британският в. "Сън". Изданието цитира публикация в американското списание "Джърнъл ъв имърджънси медисин". В него е описан случая на 62-годишен пациент от Чикаго, който страдал от захарен диабет, хипертония и..

публикувано на 08.08.20 в 12:33

Безценни предмети от миналото показват на изложение във Варна

Националното антикварно изложение - базар продължава до 15.00 ч. в градинката пред Аквариума във Варна . И тази година колекционери от цяла България се събраха в началото на август в морската столица. По традиция изложението се радва на голям интерес. Посетителите са стотици - не само варненци, но и гости на града. Има дори и такива, които..

публикувано на 08.08.20 в 11:45