Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо крушата може да замести кафето?

В средата на есента ще говорим за един плод с древна история – за крушите.

Д-р Емилова, винаги ли присъстват на вашата трапеза?

Много често в този сезон с тях започвам деня, т.к. в нашето село имаме много круши, а те са изключително ценни и полезни плодове.

В Китай са обожествявали крушата като вечно дърво, защото е имало круши, които са давали плодове по 100 и повече години.

Круши се предпочитани когато човек има запек, защото те са със средно силно слабително действие  и заради многото разтворими фибри, които имат – най-вече пектини.

Освен това крушите имат много малко калории – само 57 ккал на 100 грама.

Имат и много нисък гликемичен товар, само четири, и затова са подходяща храна при хора, които имат затлъстяване, диабет, които имат преддиабет – така нареченият хиперинсулизъм.  За тях е изключително полезно да консумират круши и аз ги препоръчвам на мои пациенти, които с такива заболявания идват в центъра.


В сезона когато има прекрасни круши, току-що скъсани от дървото, нека хората предпочитат именно тези плодове като един от трите вида плодове, които консумират през деня

По същата причина крушите една от най-добрите храни за предпазване от рак на дебелото черво. Те осигуряват нормална перисталтика и освен това намаляват т.нар. вторични злъчни киселини в червата, които също са рисков фактор за това опасно заболяване.


Много хора се притесняват да хапват плодовете с кората – има ли основания за това?

Ако крушите са органични, т.е. от градина , в която не е пръскано с вредни химикали, добре е да се консумират с корите. Кората на крушите съдържа над три повече фитонутриенти, специално фенолни, в сравнение със сърцевината, което е много полезно за здравето на човека.

 

Целият плод круша изобилства от вещества с антиоксидантно и противовъзпалитено действие и затова имат вечна слава в народната медицина. Заради това са  популярни  и препоръчвани от лечителите във всички страни по света.

Има ли  хора, които не трябва да ядат круши?

Мисля че няма такива. Само тези, които имат стомашни проблеми – гастритни оплаквания, киселинни болки. За тях бих препоръчала да обелват кората на плода, т.к. някои от сортовете круши имат много твърда кора и може да причинят дискомфорт.

Забелязала съм обаче, че след като преминат при нас двадесетдневна програма  на плодове, чай и мед, и се захранят правилно, стомашните проблеми отзвучават  и те вече може да консумират целия плод, дори с корите.

Интересно е, че крушите са   и  добър диуретик и така при хората с проблеми в отделителната система, те също са препоръчителни.

Много интересно откритие бе направено в последно време – че крушата съдържа хлорогенна киселина - такава, каквато има в зеленото кафе. Заради тази киселина зеленото кафе се използва не само като ободряваща напитка сутрин, но и за разграждане на мазнините в организма. Така вместо да пием кафе сутрин, може да изяждаме по една сочна круша и ще има същия ефект.


И освен това ще имаме добро настроение, защото в крушата се съдържат и етерични масла, които се борят със стреса.

В момента на пазара ги има много, но как да ги осигурим и през зимата в по-студените дни?

Спокойно можем да си ги изсушим на слънце, в дехидрататор или във  фурна на ниска температура. Крушите се нарязват  на тънки резенчета, сушат се и когато ги натиснем с пръст и ако не се отделя влага, означава, че са готови.

Може също да ги сложим във фризер за няколко часа, за да бъдат унищожени, различни буболечки, червейчета и др. ,ако такива са останали още.  След това отново във фурната или дехидрататора за кратко и ги прибираме в платнени торби на проветриво място. Може да ги съхряняваме  и в стъклени буркани, капачките на които да бъдат пробити на няколко места.


Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.orgГалерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Христос Воскресе!

"Човек се чувства окрилен на такива празници" , споделя д-р Людмила Емилова и разказва своето разбиране за Възкресението на Христос като един добър повод да си спомним, че животът продължава дори и когато физически някои от нас не са вече на този свят. С д -р Людмила Емилова ни среща Габриела Гаврилова. Това е един наистина голям празник. Ден..

публикувано на 04.05.21 в 10:43
Снимката е от публикация на Клиника

Холорофилът в помощ на организма

Хлорофилът по структура и състав наподобява хемоглобина. Основната разлика идва от един атом - зеленото вещество съдържа магнезий, докато червеното - желязо. От химична гледна точка, хлорофилът е мастно разтворим пигмент и притежава изразено антиоксидантно въздействие, попаднал в човешкия организъм, разказва д-р Людмила Емилова в разговор с Габриела..

публикувано на 26.04.21 в 06:00

Плодолечението - път към здравето и надеждата

Инсулинова резистентност и метаболитен синдром са часто от проблемите, които отвеждат Ваня Велиславова в клиниката на д-р Людмила Емилова. След месец плодолечение пациентката вече има надежда, защото показателите й се подобряват. „Много съм доволна от програмата, защото тя ме накара да повярвам, че всичко е възможно и мога да се оправя само за..

публикувано на 19.04.21 в 06:00

Щом има желание, човек може да постигне всичко

Радка Падалска е на 70 години и за своя юбилей получава като подарък от своите деца престой в клиниката на д-р Людмила Емилова. Първото й посещение обаче е през през 2005-та година. "Тук ме доведе малкият ми син и тогава се получи любов от пръв поглед" разказва Радка Падалска и си спомня за вниманието, отношението и грижата, които е получила в клиниката...

публикувано на 12.04.21 в 06:00

Ефектът от плодолечението при децата

Четиригодишната Мария е сред пациентите на д-р Людмила Емилова. В продължение на пет дни малкото момиченце преминава кратък курс на плодолечение с банани и чай. След това преминава и режим на захранване. Така детето успява да преодолее запека. Първа пътя към клиниката открива нейната майка Петя Зафирова. „Д-р Емилова не само лекува хората, но..

публикувано на 05.04.21 в 06:00

С плодолечение промяната е уникална

Стефан Кънчев е на 38 години от Ловеч. Идва в клиниката на д-р Людмила Емилова за първи път, но вече изпитва ползите от плодолечението. Успява да привлече към идеята и своята съпруга и така семейството му започва здравословен начин на живот. Със Стефан Кънчев разговаря Габриела Гаврилова. "Дойдох тук преди 30 дни за първи път и вече започвам да се..

публикувано на 29.03.21 в 06:00

С 13 килограма по-малко след двадесетдневно плодолечение

От 25 години д-р Цветко Хантов е диабетик с последвали невропатични усложнения и високо кръвно налягане. Към това с годините се прибавя и наднорменото тегло, което още повече усложнява динамичното му ежедневие на лекар в Спешна помощ. И така сам стига до извода, че пътят към лечението преминава през природосъобразния начин на живот. Началото поставя в..

публикувано на 22.03.21 в 05:25