Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо крушата може да замести кафето?

В средата на есента ще говорим за един плод с древна история – за крушите.

Д-р Емилова, винаги ли присъстват на вашата трапеза?

Много често в този сезон с тях започвам деня, т.к. в нашето село имаме много круши, а те са изключително ценни и полезни плодове.

В Китай са обожествявали крушата като вечно дърво, защото е имало круши, които са давали плодове по 100 и повече години.

Круши се предпочитани когато човек има запек, защото те са със средно силно слабително действие  и заради многото разтворими фибри, които имат – най-вече пектини.

Освен това крушите имат много малко калории – само 57 ккал на 100 грама.

Имат и много нисък гликемичен товар, само четири, и затова са подходяща храна при хора, които имат затлъстяване, диабет, които имат преддиабет – така нареченият хиперинсулизъм.  За тях е изключително полезно да консумират круши и аз ги препоръчвам на мои пациенти, които с такива заболявания идват в центъра.


В сезона когато има прекрасни круши, току-що скъсани от дървото, нека хората предпочитат именно тези плодове като един от трите вида плодове, които консумират през деня

По същата причина крушите една от най-добрите храни за предпазване от рак на дебелото черво. Те осигуряват нормална перисталтика и освен това намаляват т.нар. вторични злъчни киселини в червата, които също са рисков фактор за това опасно заболяване.


Много хора се притесняват да хапват плодовете с кората – има ли основания за това?

Ако крушите са органични, т.е. от градина , в която не е пръскано с вредни химикали, добре е да се консумират с корите. Кората на крушите съдържа над три повече фитонутриенти, специално фенолни, в сравнение със сърцевината, което е много полезно за здравето на човека.

 

Целият плод круша изобилства от вещества с антиоксидантно и противовъзпалитено действие и затова имат вечна слава в народната медицина. Заради това са  популярни  и препоръчвани от лечителите във всички страни по света.

Има ли  хора, които не трябва да ядат круши?

Мисля че няма такива. Само тези, които имат стомашни проблеми – гастритни оплаквания, киселинни болки. За тях бих препоръчала да обелват кората на плода, т.к. някои от сортовете круши имат много твърда кора и може да причинят дискомфорт.

Забелязала съм обаче, че след като преминат при нас двадесетдневна програма  на плодове, чай и мед, и се захранят правилно, стомашните проблеми отзвучават  и те вече може да консумират целия плод, дори с корите.

Интересно е, че крушите са   и  добър диуретик и така при хората с проблеми в отделителната система, те също са препоръчителни.

Много интересно откритие бе направено в последно време – че крушата съдържа хлорогенна киселина - такава, каквато има в зеленото кафе. Заради тази киселина зеленото кафе се използва не само като ободряваща напитка сутрин, но и за разграждане на мазнините в организма. Така вместо да пием кафе сутрин, може да изяждаме по една сочна круша и ще има същия ефект.


И освен това ще имаме добро настроение, защото в крушата се съдържат и етерични масла, които се борят със стреса.

В момента на пазара ги има много, но как да ги осигурим и през зимата в по-студените дни?

Спокойно можем да си ги изсушим на слънце, в дехидрататор или във  фурна на ниска температура. Крушите се нарязват  на тънки резенчета, сушат се и когато ги натиснем с пръст и ако не се отделя влага, означава, че са готови.

Може също да ги сложим във фризер за няколко часа, за да бъдат унищожени, различни буболечки, червейчета и др. ,ако такива са останали още.  След това отново във фурната или дехидрататора за кратко и ги прибираме в платнени торби на проветриво място. Може да ги съхряняваме  и в стъклени буркани, капачките на които да бъдат пробити на няколко места.


Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.orgГалерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С гладолечение реших много здравословни проблеми

Христина и Людмила (както нарича д-р Емилова нашата събеседничка) ги свързва над 50-годишно приятелство. Имат много общи спомени и са решили няколко сериозни здравословни проблема.  Христина не приема лекарства, всеки ден работи в градината, ако почувства неразположение, веднага прави няколко дни на гладуване.  Здравейте, как се казвате? Казвам..

публикувано на 06.07.20 в 09:30

Грижата за здравето е най-големият лукс, който можем да си позволим

Анелия е от София, дългогодишен журналист, чувства се късметлия, че е стигнала до д-р Емилова. Когато си осигуря лукса да дойда тук, а мога да кажа, че това е лукс, защото грижата за здравето е най-големият лукс, който можем да си позволим. Когато имам възможност да дойда тук, тялото ми се възобновява, изглеждам много по-млада, всички..

публикувано на 29.06.20 в 09:30

Пренебрегваните сладки картофи

Бататите или т.нар. сладки картофи са грудков зеленчук, за който се смята, че е бил използван като храна от човека още преди 10 хиляди години. Много отдавна човечеството се е стремило да се храни по този начин и това не е случайно, защото грудките на сладкия картоф са една от най-здравословните храни в съвременното ни общество...

публикувано на 22.06.20 в 09:30

Защо зеленият боб трябва да присъства на трапезата ни

Зеленият боб е фаворит по отношение на това, че има изключително ценни качества и е много полезен за хората, които страдат от  диабет, затлъстяване , както и за тези, които имат висок инсулин т.н. хиперинсулинизъм , което пък предшества появата на диабет II тип. Затова не трябва да пропускаме поне веднъж седмично в семейното меню да..

публикувано на 15.06.20 в 09:30
Адвокат Юлиян Ламбовски

Адвокат Ламбовски: Откакто се доверих на д-р Емилова не съм боледувал дори от грип

Адвокат Юлиян Ламбовски се доверява на д-р Емилова вече 12 години. Всяка пролет след Великден и Гергьовден той задължително напуска София, за да посети Клиниката на д-р Емилова. За себе си Адвокат Ламбовски  казва, че е почитател на природсъобразното хранене, но не е краен. "Обичам си агънце, барбекю и хубавите неща от живота, макар последните години..

публикувано на 11.06.20 в 18:35
Д-р Людмила Емилова

Защо Клиниката на д-р Емилова е оазис на здравето

До края на месец юни Клиниката на д-р Емилова остава в курортна Св. Константин край Варна. Карантината не изплаши хората и те отново се доверяват на екипа на Клиниката, защото залагат на своето здраве. Несъмнено два месеца и поволина да останеш в къщи означава в повечето случаи обездвижване, често отваряне на хладилника и съответно повече килограми...

публикувано на 08.06.20 в 04:15

Сърце, енергия и желание за ново начало в Клиника "Д-р Емилова"

Започва седмицата, в която екипът  на Клиника „Д-р Емилова“ се връща отново на работа. От 20 май, сряда,  ще бъдат приемани и първите пациенти. На постъпилите в първите 3 дни от започване на работата ще бъде направено намаление.  Няма да бъдат приемани пациенти с грипоподобни оплаквания и симптоми, а дейността ще е изцяло съобразена с..

публикувано на 18.05.20 в 14:44