Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо крушата може да замести кафето?

В средата на есента ще говорим за един плод с древна история – за крушите.

Д-р Емилова, винаги ли присъстват на вашата трапеза?

Много често в този сезон с тях започвам деня, т.к. в нашето село имаме много круши, а те са изключително ценни и полезни плодове.

В Китай са обожествявали крушата като вечно дърво, защото е имало круши, които са давали плодове по 100 и повече години.

Круши се предпочитани когато човек има запек, защото те са със средно силно слабително действие  и заради многото разтворими фибри, които имат – най-вече пектини.

Освен това крушите имат много малко калории – само 57 ккал на 100 грама.

Имат и много нисък гликемичен товар, само четири, и затова са подходяща храна при хора, които имат затлъстяване, диабет, които имат преддиабет – така нареченият хиперинсулизъм.  За тях е изключително полезно да консумират круши и аз ги препоръчвам на мои пациенти, които с такива заболявания идват в центъра.


В сезона когато има прекрасни круши, току-що скъсани от дървото, нека хората предпочитат именно тези плодове като един от трите вида плодове, които консумират през деня

По същата причина крушите една от най-добрите храни за предпазване от рак на дебелото черво. Те осигуряват нормална перисталтика и освен това намаляват т.нар. вторични злъчни киселини в червата, които също са рисков фактор за това опасно заболяване.


Много хора се притесняват да хапват плодовете с кората – има ли основания за това?

Ако крушите са органични, т.е. от градина , в която не е пръскано с вредни химикали, добре е да се консумират с корите. Кората на крушите съдържа над три повече фитонутриенти, специално фенолни, в сравнение със сърцевината, което е много полезно за здравето на човека.

 

Целият плод круша изобилства от вещества с антиоксидантно и противовъзпалитено действие и затова имат вечна слава в народната медицина. Заради това са  популярни  и препоръчвани от лечителите във всички страни по света.

Има ли  хора, които не трябва да ядат круши?

Мисля че няма такива. Само тези, които имат стомашни проблеми – гастритни оплаквания, киселинни болки. За тях бих препоръчала да обелват кората на плода, т.к. някои от сортовете круши имат много твърда кора и може да причинят дискомфорт.

Забелязала съм обаче, че след като преминат при нас двадесетдневна програма  на плодове, чай и мед, и се захранят правилно, стомашните проблеми отзвучават  и те вече може да консумират целия плод, дори с корите.

Интересно е, че крушите са   и  добър диуретик и така при хората с проблеми в отделителната система, те също са препоръчителни.

Много интересно откритие бе направено в последно време – че крушата съдържа хлорогенна киселина - такава, каквато има в зеленото кафе. Заради тази киселина зеленото кафе се използва не само като ободряваща напитка сутрин, но и за разграждане на мазнините в организма. Така вместо да пием кафе сутрин, може да изяждаме по една сочна круша и ще има същия ефект.


И освен това ще имаме добро настроение, защото в крушата се съдържат и етерични масла, които се борят със стреса.

В момента на пазара ги има много, но как да ги осигурим и през зимата в по-студените дни?

Спокойно можем да си ги изсушим на слънце, в дехидрататор или във  фурна на ниска температура. Крушите се нарязват  на тънки резенчета, сушат се и когато ги натиснем с пръст и ако не се отделя влага, означава, че са готови.

Може също да ги сложим във фризер за няколко часа, за да бъдат унищожени, различни буболечки, червейчета и др. ,ако такива са останали още.  След това отново във фурната или дехидрататора за кратко и ги прибираме в платнени торби на проветриво място. Може да ги съхряняваме  и в стъклени буркани, капачките на които да бъдат пробити на няколко места.


Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.orgГалерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вяра Николова: "Повярвайте на д-р Емилова и няма да сбъркате!"

15 килограма само за два месеца успява да свали Вяра Николова от Варна с програмата на плодове, чай и мед и напътствията на д-р Людмила Емилова. За пътя до този резултат Вяра разказва пред Габриела Гаврилова. От известно време се лекувам при д-р Емилова. С големи надежди отидох при нея, защото имах различни заболявания като високо кръвно и..

публикувано на 20.01.20 в 06:00

Изборът да заживееш без лекарства

Мерием Йосгерен е на 64 години. Жвее в Холандия и има три деца. "Грижа се за тях сама от 27 години и реших, че сега е време да обърна внимание на себе си", разказва Мерием. В клиниката нва д-р Емилова успява след едномесечен престой да изхвърли всички хапчета от нощното шкафче и да заживее нов живот. За своя път тя разказва пред Габриела Гаврилова...

публикувано на 13.01.20 в 06:00

Нови програми в клиниката на д-р Емилова

Клиниката на д-р Людмила Емилова възобновява работа от днес. Н овият старт е в деня на празника Богоявление, мястото и екипът са същите. Честита на всички 2020-та година. Да се надяваме, че ще бъде по-ползотворна, че за всички ще има повече работа и по-голямо желание за всички да работят, зада имат едно по-достойно съществуване...

публикувано на 06.01.20 в 06:00

Д-р Людмила Емилова: "Благодаря на всички пациенти, които повярваха в мен"

Многобройните пациенти на д-р Людмила Емилова я определят като истински човек и винаги й благодарят. За какво обаче благодари д-р Емилова в края на годината? Благодаря на всичките си пациенти, които повярваха в мен и в това, което правим в центъра и няколко пъти в годината едни и същи хора идват отново и отново, не защото имат болести, а защото при..

публикувано на 30.12.19 в 06:00

Нов живот и нови мечти дава срещата с д-р Емилова

Усмихната, лъчезарна, много доволна и готова за нови събития в живота - така изглежда Таня от Бургас след месец престой в клиниката на д-р Емилова. Жизнерадостна, щастлива и здрава ме изписват, казва Таня. Само след  месец с програмата за плодолечение излизам с нови надежди и желание да живея. Какво ви доведе  в клиниката на д-р Емилова? Всичко..

публикувано на 22.12.19 в 19:05

Нов живот с 45 килограма по-малко

По-голямо самочувствие и променена визия е равносметката на Радостина Станимирова, която след двегодишна промяна в клиниката на д-р Людмила Емилова отново се радва на живота. "Промяната се случи благодарение на центъра на д-р Емилова", разказва Радостина пред Габриела Гаврилова.  Когато дойдох за първи път преди две години аз тежах 146 кг. С помощта на..

публикувано на 16.12.19 в 06:00

С Радио Варна помогаме на хората да намерят пътя към здравето

С Радио Варна работя още от създаването на медицинския център от 26 години и половина. И винаги съм била изключително доволна от това, че сме помагали заедно на много хора да се ориентират правилно и да намерят правилния път към здравето. Мисля, че за всички 85 години, хората работили в радиото са допринесли то да се ползва с уважението, което сега има,..

публикувано на 09.12.19 в 06:00