Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Емилова: "Храната е нашето лекарство"

„Нека храната да е вашето лекарство, а лекарството да е вашата храна“ – тези думи на Стийв Джобс са изключително популярни в социалните мрежи. Оказва се, че той цитира Хипократ.

Д-р Емилова, вашата практика какво показва – 26 години вече сте последовател на Лидия Ковачева?

Не случайно Стийв Джобс си спечели доста години в живота, благодарение на това, че спазваше тази максима. Въпреки тежкия рак, който имаше, той си спечели няколко години и живя благодарение на това, че внимаваше как се храни.

Всичките ми 26 години, които съм посветила на това начинът на хранене да бъде и начин на лечение за моите пациенти потвърждава тази максима.

И аз, и пациентите, разбрахме, че може наистина да се разделим с диабет тип 2, с високо кръвно налягане, с тежка мигрена, с всичките си алергични заболявания и почти с всички болести, които човек има, ако внимава как се храни.

Какъв е механизмът, с който нашето тяло си връща здравето?

Механизмът е този, че не го разболяваме като приемаме вредните за здравето ни храни.

Когато се откажем напълно от месото, млечните продукти, яйца, риба и колбаси, ние всъщност даваме шанс на организма да не се разболее от рак на дебелото черво, същото важи и за рак на гърдата.

Ако изключим напълно или много рядко хапваме сирене, то тогава мъжете имат шанс да не се разболеят никога от рак на простатата. Ето така чрез начин на хранене можем да се спасим.

Ако имаме диабет втори тип и вече пием лекарства или даже сме на инсулин, може напълно и окончателно да се излекуваме, ако не ядем никакви животински храни.

Аз имам хиляди, хиляди пациенти, които в тези 26 години напълно забравиха даже, че са боледували от диабет. Те са прекарали програма на лечебно гладуване няколко пъти и между гладуванията те се хранят здравословно и напълно зарязаха животинските храни.

Разбира се, тези от пациентите, които отново се върнаха към прием на големи количества животински храни си върнаха и диабета, при това с всички усложнения, които създава тази болест. Тези, които внимават как се хранят, които намаляват животинските храни до минимум, които внимават колко сол влиза в храната им – тя да е минимално или никаква сол да не добавят в храната, защото натрий/хлор можем да си набавим от растителните храни, които ядем – тези хора имат нормално кръвно налягане години наред вече откакто са минали през нашата програма.

Тези от моите пациенти, които включиха в менюто си храни, съдържащи много фибри, като сурови плодове, сурови зеленчуци, сурови ядки, семена, бобови и зърнести храни, тези пациенти забравиха за тежкия хроничен запек, който е причина за над 80% от болестите при хората. Мигрената например се причинява от тежък хроничен запек и когато това се оправи с начин на хранене, мигрената изчезва яко дим.


Даже мога тук да кажа, че причината да съществува клиника д-р Емилова 26 години е моята тежка 10-годишна мигрена, предшествана от тежък хроничен 30-годишен запек. Така състоянието на моите бъбреци се беше влошило от многото лекарства, които бях пила заради мигрената и тогава бях изнудена от болестта да търся спасение, за да не стигна до хемодиализа. Така поради невъзможност да се справя по друг начин аз бях принудена да правя лечебни гладувания, да променя начина си хранене, на живот и да се спася, да живея още 27 години благодарение на програмата, която изпълнявам стриктно и все още правя всичко, както в началото.

Така че, много от болестите могат да бъдат напълно и окончателно излекувани чрез начин на хранене и това е доказано с много научни изследвания, провеждани в цял свят. Всеки ден се трупат все нови и нови доказателства за връзката между начина на хранене и болестите.


Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.orgГалерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Щом има желание, човек може да постигне всичко

Радка Падалска е на 70 години и за своя юбилей получава като подарък от своите деца престой в клиниката на д-р Людмила Емилова. Първото й посещение обаче е през през 2005-та година. "Тук ме доведе малкият ми син и тогава се получи любов от пръв поглед" разказва Радка Падалска и си спомня за вниманието, отношението и грижата, които е получила в клиниката...

публикувано на 12.04.21 в 06:00

Ефектът от плодолечението при децата

Четиригодишната Мария е сред пациентите на д-р Людмила Емилова. В продължение на пет дни малкото момиченце преминава кратък курс на плодолечение с банани и чай. След това преминава и режим на захранване. Така детето успява да преодолее запека. Първа пътя към клиниката открива нейната майка Петя Зафирова. „Д-р Емилова не само лекува хората, но..

публикувано на 05.04.21 в 06:00

С плодолечение промяната е уникална

Стефан Кънчев е на 38 години от Ловеч. Идва в клиниката на д-р Людмила Емилова за първи път, но вече изпитва ползите от плодолечението. Успява да привлече към идеята и своята съпруга и така семейството му започва здравословен начин на живот. Със Стефан Кънчев разговаря Габриела Гаврилова. "Дойдох тук преди 30 дни за първи път и вече започвам да се..

публикувано на 29.03.21 в 06:00

С 13 килограма по-малко след двадесетдневно плодолечение

От 25 години д-р Цветко Хантов е диабетик с последвали невропатични усложнения и високо кръвно налягане. Към това с годините се прибавя и наднорменото тегло, което още повече усложнява динамичното му ежедневие на лекар в Спешна помощ. И така сам стига до извода, че пътят към лечението преминава през природосъобразния начин на живот. Началото поставя в..

публикувано на 22.03.21 в 05:25

Орехите - вкусни и полезни

Господ неслучайно е създал ореха с тази форма, за да ни напомня, че е много полезно да ядем орехи. Те са полезни за мозъка най-вече заради съдържанието омега-3 мастни киселини, разказва д-р Людмила Емилова. Тя обръща специално внимание на т.нар. докозахексаенова киселина, която се образува в храносмилателната ни система, след като ядем храни богати на..

публикувано на 15.03.21 в 05:25

Връщане към здравето с плод и чай

Владина Цекова е на 57 години и се възстановява след прекаран Ковид. В клиниката на д-р Людмила Емилова идва не за първи път. Познава принципите на плодолечението и здравословното хранене и се опитва да живее природосъобразно. Успява да избегне и операция с помощта на програмата на плод и чай. Сега се връща отново в клиниката, за да реши нов проблем -..

публикувано на 08.03.21 в 10:50

Защо е полезна лещата?

Лещата е с високо съдържание на протеини и трябва да я консумираме поне два пъти седмично, съветва д-р Людмила Емилова. Лещата е полезна и в състояние на покълване, защото така се увеличават полезните вещества в нея. Това я прави изключително здравословна. Още за полезността д-р Емилова разказва пред Габриела Гаврилова. Кой от всички видове лещи са..

публикувано на 01.03.21 в 07:00