Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Православната църква почита свети Николай Мирликийски Чудотворец

| обновено на 06.12.19 в 06:53

Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци като покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също банките и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през 3-и век и е бил архиепископ на град Мир, Ликийска област. Мощите на светеца се пазят в италианския град Бари. През целия си живот свети Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси. На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Освен това те свивали венец от бръшлян и да го пуснат в морето - за онези, които не са се върнали на брега.

Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на свети Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на свети Николай.

В 11.00 часа пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” ще се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари. След приключването на ритуала ще бъде раздаден  рибен курбан на гражданите и гостите на град Варна, приготвен в походна кухня от готвачи от Военноморските сили.

В храм "Свети Атанасии" ще бъде отслужена ранна литургия за всички работещи. Тя започва в 6.45.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха пресконференция по повод третата годишнина от встъпването си в длъжност.

Вицепрезидентът предлага създаването на Асоциация на българските общности по света

Да се създаде Асоциация на българските общности по света, представена навсякъде, където има българи – това предложи вицепрезидентът Илияна Йотова. „Разчитам и на останалите институции заедно да я изградим, не би била възможна без помощта на изпълнителната и законодателната власт“, посочи вицепрезидентът...

публикувано на 28.01.20 в 14:41

Цял ден без вода във "Владиславово" утре

Поради планов ремонт на 29 януари без вода от 9 до около 21 ч. ще бъдат хиляди абонати от кв."Владиславово", съобщават от ВиК-Варна. Засегнати ще са в района заключен между: бул. "Вл. Варненчик" (от Летищен възел), бул. "Ян Хунияди", бул. "3-ти март" и бул. "Константин и Фружин";бл. от 301 до 304; "Кайсиева градина" ; част от м. Ментешето,..

публикувано на 28.01.20 в 14:34

Таксиметровите превозвачи искат трикратно увеличение на първоначалната такса

Таксиметровите превозвачи искат трикратно увеличение на първоначалната такса за извършваната от тях услуга. Това обявиха от Националния таксиметров синдикат, Съюза на превозвачите, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи и Съюз "Такси". Исканото увеличение е заложено в промяна на Наредба 34 и вече е внесено в Министерството на..

публикувано на 28.01.20 в 14:21

По 15 години затвор за двама мъже заради грабеж, придружен с убийство

Двама младежи на 20 и 23 години получиха присъди по 15 години затвор за извършен от тях грабеж, придружен с убийството на възрастен мъж от Белослав, съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд във Варна. Двамата ще изтърпят наказанията си при първоначален строг режим. Пред съда младите мъже признаха изцяло фактите и обстоятелствата в обвинителния..

публикувано на 28.01.20 в 14:09

Затварят част от бул. "Васил Левски" заради изграждане на ново кръстовище

Във връзка със строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. "Васил Левски“ с ул. "Девня" се налага затваряне на част от платното за движение на ул. "Г. Пеячевич" и ул. "Райко Даскалов"  - в зоната на новото кръстовище,  от 8.00 ч. на 29.01.2020 г. до приключване на строителния етап. Предвижда се обходът на движението да става..

публикувано на 28.01.20 в 14:07

Центровете за подкрепа за личностно развитие организират обучения в страната

Центровете за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) от цялата страна стартират междуинституционално обучение и обмяна на добри практики. Първата среща ще бъде на 5 февруари 2020 г. в Националния дворец на децата, където ще се съберат учителите, които преподават танцово изкуство-класически и модерен балет, спортни танци, народни танци,..

публикувано на 28.01.20 в 13:48

Шесто заседание на Общинския съвет в Каварна

За 14 часа в залата на Общинската администрация в Каварна е насрочено шестото заседание на Общинския съвет. 21 точки са включени в дневния ред. Приемане на годишна програма за развитие на читалищната дейност в общината и избор на представител на общината в Сдружение с нестопанска цел "Местна инициативна рибарска група „ Шабла – Каварна –..

публикувано на 28.01.20 в 11:01