Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африканска чума в комплекс с над 40 000 прасета и в още 3 огнища

| обновено на 08.01.20 в 21:17

Агенцията по храните е констатирала четири нови огнища на заболяването африканска чума по свинете. 

Едно от тях е в индустриална ферма във варненското село Брестак. 

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат близо 40 000 свине.

Оказало се, че част от животните в Никола Козлево, където вчера заради чумата бяха унищожени 24 000 прасета, са от Брестак. Това насочило агенцията да направи проверка в комплекса, а положителните проби за чума са потвърдени днес.

Огнища на чумата са потвърдени още в обект за отглеждане на източнобалканска свиня в шуменското село Веселиново, в семейна ферма в Габровското село Гергини, където се отглеждат 29  прасета и в лично стопанство тип заден двор в Сливенско.

Около огнищата ще бъдат създадени 3-километрови санитарни зони. Всички засегнати животни ще бъдат умъртвени, съобщават от Агенцията.

С това унищожените заради чумата свине ще станат над 200 000.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32